Ружић о томе у којим ће ситуацијама одељења и вртићке групе прелазити на онлајн наставу

30 августа, 2021

Министар просвете Бранко Ружић гостовао је јутрос у Јутарњем програму на ТВ Прва и том приликом, говорећи о моделу семафора, рекао да се нада “да ћемо бити у зеленом на највећем делу територије наше земље”.

Он је истакао да ће се модел или регуларне наставе или прелазак на наставу на даљину у зависности од ситуације са коронавирусом на локалном нивоу, мењати недељно ако за тим буде потребе. Истакао је да ће школе добити информацију како се мења модел наставе.

Ружић је објаснио то мењање, користећи фиктивни случај два дечака, Филипа и Бранка.

“Ако се Филип зарази, ђаци ће носити маске у одељењу. Ако се Филип и Бранко заразе, биће организована онлајн настава у трајању од 10 дана. Ово ће важити и за предшколске установе.”, казао је Ружић за ТВ Прва.

Он је истакао да ће средњошколци мењати тип наставе, у зависности од ситуације са коронавирусом, дан за даном. Ово је промењено због тога што су ђаци, ако целе недеље не иду у школу, имали осећај као да су на распусту, а то према речима министра, није добро за њих.

Министар је објаснио да родитељи могу да траже да им дете похађа онлајн наставу, али само уколико је дете у већем ризику, те родитељи онда то траже уз потврду медицинске струке.

Говорећи о синдикатима просветара и најави протеста, Ружић је казао да су били позвани да присуствују седници Кризног штаба.

“Наишли смо на високи степен неразумевања у односу на модел који смо предложили”, навео је министар и додао да је легитимно да наставници желе да штрајкују тражећи веће плате.

На питање да ли је вакцинација разлог неизвесних ситуација, као у Тутину, министар је рекао да “наравно да јесте”. Он је истакао да се 52 одсто наставника вакцинисало против коронавируса, а министар је рекао да је то једини начин на који можемо да спречимо фаталне исходе.

У 15 општина у Србији средње школе ићи ће по комбинованом моделу, док ће у Тутину настава бити одржавана онлајн. Ово је производ појачаног ширења коронавируса, објаснио је министар просвете.

Говорећи о ценама уџбеницима, он је казао да њихова цена зависи од тога који разред дете похађа. На питање да ли постоји велики простор за корупцију зато што школе одлучују из којих уџбеника да се учи, Ружић је истакао да то “не можемо да претпоставимо”.

Извор: ТВ Прва / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Ружић о томе у којим ће ситуацијама одељења и вртићке групе прелазити на онлајн наставу

 1. Jelena каже:

  Jos kad bi roditelji u vrticima peijavljivali da deca imaju virus bilo bi super. Ostave ih kuci dan dva dok ne spadne temperatura,odu po potvrdu bez deteta ili plate kod zprivatnika 500 din i vrate ih u vrtic.

 2. Aleksa каже:

  “Ако се Филип зарази, ђаци ће носити маске у одељењу. ”

  Опет они са мером ношење маске. Ученици носе маске иначе. То није мера.

 3. Nikola каже:

  Meni se cini da se samo čeka trenutak da predjemo ili na kombinovani ili online. Za dve- tri nedelje sigurno.Pa vidite da su samo neka mala mesta tendeciozno stavljena u zonu gde se nameće kombinovani model rada…čisto da se kaže da kao brinu o zdravlju u školama što nema veze sa realnošću. U nekim mestima nametnuli kombi model u srednjim a obolela deca u vrticima. Videćemo brojeve već 1.9.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама