Ružić o tome u kojim će situacijama odeljenja i vrtićke grupe prelaziti na onlajn nastavu

30 avgusta, 2021

Ministar prosvete Branko Ružić gostovao je jutros u Jutarnjem programu na TV Prva i tom prilikom, govoreći o modelu semafora, rekao da se nada “da ćemo biti u zelenom na najvećem delu teritorije naše zemlje”.

On je istakao da će se model ili regularne nastave ili prelazak na nastavu na daljinu u zavisnosti od situacije sa koronavirusom na lokalnom nivou, menjati nedeljno ako za tim bude potrebe. Istakao je da će škole dobiti informaciju kako se menja model nastave.

Ružić je objasnio to menjanje, koristeći fiktivni slučaj dva dečaka, Filipa i Branka.

“Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. Ako se Filip i Branko zaraze, biće organizovana onlajn nastava u trajanju od 10 dana. Ovo će važiti i za predškolske ustanove.”, kazao je Ružić za TV Prva.

On je istakao da će srednjoškolci menjati tip nastave, u zavisnosti od situacije sa koronavirusom, dan za danom. Ovo je promenjeno zbog toga što su đaci, ako cele nedelje ne idu u školu, imali osećaj kao da su na raspustu, a to prema rečima ministra, nije dobro za njih.

Ministar je objasnio da roditelji mogu da traže da im dete pohađa onlajn nastavu, ali samo ukoliko je dete u većem riziku, te roditelji onda to traže uz potvrdu medicinske struke.

Govoreći o sindikatima prosvetara i najavi protesta, Ružić je kazao da su bili pozvani da prisustvuju sednici Kriznog štaba.

“Naišli smo na visoki stepen nerazumevanja u odnosu na model koji smo predložili”, naveo je ministar i dodao da je legitimno da nastavnici žele da štrajkuju tražeći veće plate.

Na pitanje da li je vakcinacija razlog neizvesnih situacija, kao u Tutinu, ministar je rekao da “naravno da jeste”. On je istakao da se 52 odsto nastavnika vakcinisalo protiv koronavirusa, a ministar je rekao da je to jedini način na koji možemo da sprečimo fatalne ishode.

U 15 opština u Srbiji srednje škole ići će po kombinovanom modelu, dok će u Tutinu nastava biti održavana onlajn. Ovo je proizvod pojačanog širenja koronavirusa, objasnio je ministar prosvete.

Govoreći o cenama udžbenicima, on je kazao da njihova cena zavisi od toga koji razred dete pohađa. Na pitanje da li postoji veliki prostor za korupciju zato što škole odlučuju iz kojih udžbenika da se uči, Ružić je istakao da to “ne možemo da pretpostavimo”.

Izvor: TV Prva / Zelena učionica

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ružić o tome u kojim će situacijama odeljenja i vrtićke grupe prelaziti na onlajn nastavu

 1. Jelena kaže:

  Jos kad bi roditelji u vrticima peijavljivali da deca imaju virus bilo bi super. Ostave ih kuci dan dva dok ne spadne temperatura,odu po potvrdu bez deteta ili plate kod zprivatnika 500 din i vrate ih u vrtic.

 2. Aleksa kaže:

  “Ako se Filip zarazi, đaci će nositi maske u odeljenju. ”

  Opet oni sa merom nošenje maske. Učenici nose maske inače. To nije mera.

 3. Nikola kaže:

  Meni se cini da se samo čeka trenutak da predjemo ili na kombinovani ili online. Za dve- tri nedelje sigurno.Pa vidite da su samo neka mala mesta tendeciozno stavljena u zonu gde se nameće kombinovani model rada…čisto da se kaže da kao brinu o zdravlju u školama što nema veze sa realnošću. U nekim mestima nametnuli kombi model u srednjim a obolela deca u vrticima. Videćemo brojeve već 1.9.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama