Ружић позвао министарство на чијем је челу да размотри могућност измене закона у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта

Закон о основама система образовања и васпитања наћи ће се на скупштинској расправи 20. или 21. децембра, најавио је Бранко Ружић.


Министар просвете, науке и технолошког развоја је коментаришући то што је форум београдских гимназија позвао министарство на чијем је челу да размотри могућност измене овог закона у циљу укидања закључивања оцена на крају полугодишта, рекао да је министарство отворено за разговоре на ту тему.

“Али ситуација тренутно није таква да ћемо у овим изменама и допунама закона приступити тим интервенцијама”, навео је Ружић.

Ружић је рекао да овај закон јасно дефинише да се оцене закључују на полугодишту и на крају године и поручио да сваки закон може да се промени, “ако је то рационално, аргументовано и темељено на чињеницама”.

Он је додао да ће министарство узети у обзир иницијативу Форума београдских гимназија, која је заснована на одређеном истраживању, када буде видело шта су налази тог истраживања.

Министар је потврдио да ће се од 13. децембра у свим основним и средњим школама, у свим јединицама локалне самоуправе, примењивати непосредни модел наставе, као и претходних недеља.

“Мислим да је то добар показатељ да је образовни систем виталан, резистентан према корона вирусу, пре свега захваљујући преданости наставника и ваннаставног кадра, али и дисциплини и одговорности деце и разумевању родитеља”, рекао је Ружић

Говорећи о Тиму за праћење и координисање примене превентивних мера у раду школа, Ружић је рекао да је он састављен од референтних представника Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић-Батут” и представника Министарства просвете, науке и технолошког развоја и нагласио да он у континуитету ради.

Он је нагласио и да неће бити Државне матуре 2022. године.

“Донели смо одлуку да померимо тај рок из разлога што то није сазрело”, рекао је Ружић и додао да Србија има експертску и финансијску подршку ЕУ за тај пројекат и да се он спроводи како би државна матура у потпуности имала сертификациони ии квалификациони аспект за 65.000 свршених средњошколаца, колико их има сваке године.

Упитан да прокоментарише то што је од 2. до 8. децембра регистровано 1.454 деце заражене корона вирусом, Ружић је рекао да је наизглед велика цифра, али да је пропорционално мали број заражених.

“Мени је драго да већ полако улазимо у колотечину да се настава обавља по непосредном моделу у свим јединицама локалне самоуправе”, рекао је Ружић.

Министар је нагласио да Србија није изгубила ниједан школски нити академски дан и оценио да то нашу државу “ставља у ред успешних система образованих друштава која су се на прави начин суочила са овим изазовом”.

Ружић је поновио да школски распуст почиње 31. децембра, а друго полугодиште 24. јануара, док у АП Војводина распуст, као и почетак полугодишта, крећу седам дана раније.

Говорећи о реформи система плата у јавним службама, која је започела у времену док је био на челу Министарства државне управе и локалне самоупправе, а још није до краја спроведена, Ружић је нагласио да је увођење платних разреда и платних група важно са аспекта правичности, а да оно веома дотиче и министарство које сада води.

“Сваке године, последњих пет, шест година се тачно зна колико су секторска повећања плата, ово године је седам одсто”, рекао је Ружић.

Ружић је додао и да не може да говори да ли ће и након наредних избора задржати министарски мандат, јер то како је појаснио, не треба да буде манир озбиљних политичара јер се не ради о пијаци.

Говорећи о свом раду на челу Министарства просвете он је појаснио да није у овако кратком временском периоду био у позицији да лично успе, као и да систем не може да се базира на појединцу, али да је влада већ дуже посвећена већем улагању у образовање, у науку, а као примере навео Фонд за науку и Фонд за иновационе делатности и нове инфраструктурне пројекте, као и модел дуалног образовања који је успешно препознат од привредних субјеката у различитим секторима.

Извор: Танјуг /B92