Ružić: Razmatraćemo zabranu mobilnih telefona na časovima

decembar 1, 2022

Ono što se događa u školama je refleksija stanja i vremena u kome živimo, rekao je ministar prosvete Branko Ružić za N1.

Foto: Youtube

Govoreći o nedavnim slučajevima nasilja u školama, ministar kaže da škole nisu izdvojena ostrva već da ovu situaciju moramo posmatrati kao društveni fenomen i pitanje za sve nas.

– Što se tiče ovih konkretnih slučajeva ja bih rekao da je sve urađeno prema normativnom okviru koji postoji, a koji odlično ustrojen. Voleo bih da ovo ne bude samo sezonsko fokusiranje medija na problem koji imamo po pitanju nasilja u školama, već da to bude sveobuhvatan društveni pristup temi koja je važna za sve nas – rekao je Ružić.

Kada govorimo o nasilju svi protokoli, pravilnici, zakoni, jasno definišu način postupanja od prve do poslednje instance, pa i ako je potrebno da se uključe druge institucije kao što su centri za socijalni rad, policija i tužilaštvo.

Na pitanje da li je zadovoljan kako taj sistem funkcioniše, ministar kaže da je uvek nezadovoljan, ali da je zadovoljan onim što je do sada praćeno poslednje dve godine, te istakao posvećenost direktora i nastavnika, kao i poštovanje protokola.

– Ponekad imamo manjak hrabrosti i zato apelujem da se svako nasilje, bilo verbalno, psihološko, digitalno ili fizičko koje mora biti prijavljeno u roku od 24 sata, da se prijavi i da radimo na prevenciji kako ne bismo ni došli u ovakve situacije. Evidentno je da se ne prijavljuje svako nasilje i ono što je još lošije je činjenica da nema prijavljivanja verbalnog koji je početni nivo. Ako to verbalno nasilje na vreme prijavimo onda neće ni doći do fizičkog. – smatra Ružić.

– U sistemu imamo zaista zadovoljavajuće aparate i zato smo juče održali sednicu, a radna grupa ima oročeni vremenski rok, da ne bi bilo ono – kad ne možete da rešite problem formirajte radnu grupu i sve će biti rešeno. To nije ideja, ideja je da rok bude 20. decembra, a da se 9. decembra još jednom sastanemo i razmotrimo pristigle pisane predloge psihologa, pedagoga, nastavnika, predstavnika ministarstva. Tu treba da vidimo da li treba da pooštrimo sankcije, da li da uvedemo neke nove mere, da li menjati podzakonska akta, zakone. To je mandat ove radne grupe, kaže ministar prosvete.

Ružić dodaje i da je poenta da se na radnoj grupi razmotri da li treba deci ukinuti mogućnost nošenja mobilnih telefona na časove.

– Neka ih ostave ispred učionice i na odmoru neka ih uzmu. To neće rešiti nasilje, ali će povećati fokus na ono što nastavnici predaju. – smatra ministar prosvete.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Ružić: Razmatraćemo zabranu mobilnih telefona na časovima

 1. Aleksa kaže:

  Ooooo, kao da je paso sa Marsa! Šta ima da razmatrate kad je to već Zakonom zabranjeno?

 2. Roditelj kaže:

  Poštovani ministre,
  Ako ćete nam pomoći razmatranjem mera kao što je zabrana telefona na časovima, nemojte se zamarati. Savet roditelja i direktor škole su to kod nas uradili pre tri godine. Ako imate još neku tako genijalno- stratešku ideju, možete prvo poslati školama upitnike, i tako ćete izbeći novi blam.

 3. Zzz kaže:

  TEBE TREBA ZABRANITI!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama