Ружић: Редуковање наставног програма могуће до 20 одсто

13 јануара, 2021

Мале матуре ће бити, каже министар просвете Бранко Ружић и додаје да нема рационалног разлога да се завршни испит, као круна осмогодишњег образовања, не организује.

Он је за Тв Пинк рекао да је министарство у сталним консултацијама са надлежним заводима и подсетио да је мала матура круна осмогодишњег школавоња и сертификација стеченог знања.

“Управо би то довело до мањкавости у сертификацвији стеченог знајна у основним школама које се стиче осам година. То је крајња објективна оцена знања. Није осам година била корона”, навео је Ружић.

Како каже, здравствени део Кризног штаба је рекао да нема епидемиолошких разлога да се пролонгира зимски распуст који је почео 21. децембра и завршава се‚15. јануара.

“Друго полугодиште почиње 18. јануара у понедељак. Закључили смо да то урадимо по моделу који је постојао од септембра месеца”, рекао је министар.

Напомиње да образовни систем није био место где је било трансмисије ковида, а да је мера о преласку на онлајн наставу старијих основаца и средњошколаца крајем новембра била у контексту ширих мера због великог броја заражених у Србији.

“Надам се да ћемо са падом броја заражених, мада су бројке и даље аларманте, и свеобухватном имунизацијом моћи школску годину да завршимо на квалитетан начин”, рекао је он.

Упитан да ли ће ђаци због епидемије и наставе на даљину имати “рупе у знању”, Ружић је рекао да ниједна генерација неће и несме бити изгубљена, а да је млађа популација адаптабилнија и да су се лако прилагодили учењу уз помоћ савремених технологија.

“И наставници и професори су показали да и они припадају, у највећем броју, тој категорији и да мобилне технологије омогућавају у ванредним околностима драгоцен алат”, навео је он.

На питање да ли ће се редуковати наставни програм, јер је раније кренуо зимски распуст, Ружић је рекао да је редуковање могуће до 20 одсто, али да постоји аутономија, да наставници и учитељи треба да буду инвентивни, а све у складу са правилницима и програмима и плановима рада.

Министар је навео да су јасно дефинисане и измене и допуне Правилника о оцењивању у односу на број оцена за наставне предмете и да је сада могуће да се изведе закључна оцена уколико ученик има мање од четири оцене, односно мање од две оцене у зависности од фонда часова.

Он је посебно похвалио ученике, али и наставнике и ненаставно особље у школама, да су показала висок степен одговорности по питању поштовања мера.

Извор: РТВ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама