Ružić saopštio predstavnicima sindikata da u trenutnim epidemiološkim uslovima nastava može da krene redovno u trajanju časova od 45 minuta

19 avgusta, 2021
Sastanak u Ministarstvu prosvete, nauke  i tehnološkog razvoja

Foto: Canva

Na poziv ministra prosvete, 18.08.2021. godine je održan sastanak predstavnika Ministarstva prosvete i predstavnika reprezentativnih sindikata zaposlenih u prosveti. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja predstvljali su: ministar B. Ružić, pomoćnik ministra za srednje obrazovanje M. Blagojević, pomoćnik ministra za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje M. Pašić i specijalni savetnik Z. Kostić. Predstavnici reprezentativnih sindikata bili su: S. Slović- GSPRS Nezavisnost, V. Ilić-SOS, Z. Jović –UNIJA i S. Brajković-SRPS.
Ministar B. Ružić je saopštio prisutnima da u trenutnim epidemiološkim uslovima nastava može da krene redovno u trajanju časova od 45 minuta uz određene mere preventivne zaštite. Ministarstvo je pripremilo više modela realizacije nastave koji će se primenjivati decentralizovano. Međutim, konačan stav i kriterijumi od kojih će zavisiti modalitet organizacije nastave znaće se u ponedeljak-utorak nakon zasedanja Kriznog štaba.
GSPRS Nezavisnost je insistirala da se razgovara i o:
– materijalnom položaju zaposlenih (ukazano je da je prosečna zarada po zaposlenom u toku godine značajno premašila osnovnu zaradu nastavnika);
– rešavanju problema toplog obroka i regresa;
– pokretanju pregovora u vezi sa izradom novog Posebnog kolektivnog ugovora (sadašnji PKU je produžavan dva puta do sada i stekli su se uslovi za njegovu izmenu);
– funkcionalnosti JISP-a.
Takođe predstavnici sindikata su obavešteni da će se u narednom perodu raditi na izmeni i dopuni ZOSOV-a i na izradi novog pravilnika o normi neposrednog rada nastavnika i pravilnika o cenisu. Predstavnici sindikata će biti uključeni u rad radnih podgrupa.
U Beogradu, 19.08.2021. godine Za GSPRS NEZAVISNOST
Srđan Slović, predsednik

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Ružić saopštio predstavnicima sindikata da u trenutnim epidemiološkim uslovima nastava može da krene redovno u trajanju časova od 45 minuta"

  1. Aleksa kaže:

    Možda biste mogli da razgovarate i o tome kako da platite ljude koji rade JISP. Celo leto šaljate dopise da se nešto radi u JISP-u kao da ljudi nemaju pravo na odmor. Dakle, ko treba da plati prekovremeni rad?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama