Ружић: Спремни смо да вратимо систем на фабричка подешавања

Мала матура ће бити лакша, на Штабу о прославама и настави у природи

Министар просвете Бранко Ружић изјавио је у Новом дану да ће „деци бити лакша мала матура“, а да је, према његовом мишљењу, „нетачно да је читава школска година изгубљена“. Додаје да је разматрана могућност да не буде комбинованог теста, али да се дошло до закључка да нема потребе. Говорећи о попуштању мера, истиче да оно што је сада актуелно су матурске вечери и организовање наставе у природи. „Уверен сам да ћемо изнаћи неки модел са здравственим делом Кризног штаба и да ћемо доћи до неког решења које ће обрадовати и родитеље и децу“, каже министар.

Како је рекао, говорећи о актуелној школској години, „мора да призна да једва чекају да се ово приведе крају“.

„Матуранти су већ завршили, практично у уторак се завршава све укупно та школска година, мислим да могу да изразим велику захвалност свим просветним радницима, али и деци, јер су показали да уз однос према мерама може да се направи резистентност система према коронавирусу“, каже он.

Мишљења је да мањкавости нису онолике „коликим неки желе да их представе“.

„Важно је да смо годину привели крају“, рекао је.

Говорећи о попуштању мера, истиче да оно што је сада актуелно су матурске вечери и организовање наставе у природи.

„Уверен сам да ћемо изнаћи неки модел са здравственим делом Кризног штаба и да ћемо доћи до неког решења које ће обрадовати и родитеље и децу. Оно што је захтевано и од стране родитеља и ђака, то је да омогућимо одржавање матурских вечери у складу с мерама, за основце је то могуће урадити у неким центрима за културу, за старије би требало да буде могуће и у угоститељским објектима. Моја интенција је била да је боље да то уведемо у норму, него да препустимо довитљивости ђака и родитеља“, каже министар.

На питање зашто су кафане отворене, а деца се нису вратила у школе, каже да „тих месец дана уласка у редован ток васпитно образовног рада не би направило неки велики бум“.

„Што се тиче самог образовног система, он је спреман да се врати на фабричка подешавања моментално, али је суштински много важније да смо обезбедили адаптибилност тог система. Мислим да то неће оставити некаквог превеликог трага тих 15, 20, месец дана, у односу на читаву годину, уколико њоме нисмо добро кормиларили, а мислим да јесмо“, каже.

Истиче да „није тачно да је читава школска година изгубљена“.

„Имају право да говоре, треба се критички осврнути на сваки сегмент друштва, ја само желим да подсетим да смо били у ванредном стању, да се приоритет здравље нације, а образовни систем је други приоритет. Не бих багателисао с тим стварима“, каже он.

Према његовим речима, са вакцинацијом која се спроводи, очекује да дођемо до „једне зелене гране да у једном нормалнијем амбијенту отпочнемо школску годину“.

„И пре избијања пандемије радило се много на дигитализацији, нарочито по избијању пандемије. Наставницима је омогућено да те уређаје узимају на реверс из школе, ако желе наставу да спроводе од куће, могу и из школе… Мислим да се велика фама око тога подиже, Министарство туризма је још у претходном мандату обезбедило да се бесплатни интернет обезбеди у школама“, каже.

Говорећи о пробном завршном тесту, каже да се „никад није радила његова анализа“.

„Ја ћу вам рећи да смо урадили једну малу анализу са добром заступљеношћу и географски и по величини школа, она је показала да уопште није забрињавајућ тај исход тог пробног завршног теста, притом сами знати да ако идете на нешто пробно да нисте толико мотивисани као на завршном тесту, није ни боље ни горе него претпрошле године“, каже Ружић.

Додаје да су збирке задатака биле одштампање још у јануару.

„Биле су на располагању. Сада 23, 24, 25. имају завршни тест, треба да приступе томе сасвим релаксирано, без неке тензије, ми смо од почетка договарали да тај тест буде комплементаран ситуацији, много је већи број питања на заокруживање“, каже.

Додаје да је разматрана могућност да не буде комбинованог теста, али да се дошло до закључка да нема потребе.

„Осмогодишње школовање као што знамо траје осам година, а корона је трајала практично читаву једну и по школску годину, уз адаптирање на те околности, које је било веома успешно у односу на ванредну ситуацију у којој смо се нашли. Образовање није експеримент, ја сам политичар, захвалан сам онима који нису видљиви, који раде у министарству, у заводима надлежним, то су људи који практично воде читав процес, министри су пролазна категорија“, каже он, додајући да ће „деци бити лакша мала матура“.

Извор: Н1