Ružić: “Testiraćemo učenike, redovno. Nadam se da će nas roditelji podržati”

15 septembra, 2021

Ministar prosvete Branko Ružić izjavio da u ovom trenutku nije moguće održavati nastavu u svim osnovnim i srednjim školama na tradicionalan način.


“Nastava će se odvijati u skladu sa stručnim uputstvima, ali nastavno osoblje je obavezno da pripremi predavanja i u formi za učenje na daljinu ukoliko realna situacija nameće taj model”, rekao je on jutros, gostujući na TV Prva.

“Za sada se nastava na daljinu odvija u malom broju škola i ne bi trebalo da čudi da u istom gradu imamo nekoliko modela. Uveli smo tzv. semafor sistem, centralizovani model u kojem su ključni parametri broj vakcinisanih i zaraženih. Ukoliko u istom gradu imamo u jednoj školi veći broj zaraženih nego u drugim školama, tu će biti uvedena nastava onlajn, ali ne i škole u kojima je epidemiološka situacija povoljnija”, objasnio je Ružić.

On je podsetio da je vlada pre 15 dana došla do određenih zaključaka koji će omogućiti da se i ovaj model inovira i da bude još realističniji i efikasniji i predočio da je kriterijum za uvođenje onlajn nastave da je 10 odsto učenika u odeljenju pozitivno na koronu.

“Nastojaćemo da uvedemo i redovno testiranje učenika da bismo imali što realniju sliku situacije i nadamo se da će roditelji podržati ovu inicijativu. Neće biti neke posebne kontrole i inspekcija, jer je obrazovni sistem ozbiljan i celu situaciju nadgledaju direktori škola i nastavno osoblje”, rekao je Ružić.

On je naglasio da sve epidemiološke odluke i preporuke donosi medicinska struka i potvrdio da će se obrazovni sistem pridržavati tih preporuka, što važi i za nošenje maski, ali i za sve ostale mere koje budu propisane.

Ružić je rekao da đaci od prvog do trećeg razreda idu u školu na tradicionalan način, a svi ostali uzrasti će se prilagođavati realnoj epidemiološkoj situaciji.

Izvor: Prva

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Ružić: “Testiraćemo učenike, redovno. Nadam se da će nas roditelji podržati”

 1. Sanja kaže:

  Kao prvo i obavezno sta treba da uradite je da proverite da li nastavnice na najbolji nacin vrse svoju duznost kada su deca prebacena na online nastavu! U kednoj beogradskoj Gimnaziji nastavnica fizike ima tehnockih poteskoca pa je poslala deci link da sami nauce lekcoju! To ke, posle dve god ovakvog ucenja, placanja privatnih casova nedopustivo! Onda treba da pokaze i objasni lekcoju cim sredi tehnicke probleme! Kome se obratiti?

 2. Nikola kaže:

  Ostavka bi bila moralni čin.

 3. Aleksa kaže:

  Neverovatno je kako se računaju godine. Čuj, dve godine? Za početak, vratite se u prvi razered osnovne škole.
  Imate li vi daktilografskih problema?
  Bilo bi lepo kad bismo mogli sve profesije da proverimo onako kako biste vi proveravali nastavnike.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama