Ружић: “Тестираћемо ученике, редовно. Надам се да ће нас родитељи подржати”

15 септембра, 2021

Министар просвете Бранко Ружић изјавио да у овом тренутку није могуће одржавати наставу у свим основним и средњим школама на традиционалан начин.


“Настава ће се одвијати у складу са стручним упутствима, али наставно особље је обавезно да припреми предавања и у форми за учење на даљину уколико реална ситуација намеће тај модел”, рекао је он јутрос, гостујући на ТВ Прва.

“За сада се настава на даљину одвија у малом броју школа и не би требало да чуди да у истом граду имамо неколико модела. Увели смо тзв. семафор систем, централизовани модел у којем су кључни параметри број вакцинисаних и заражених. Уколико у истом граду имамо у једној школи већи број заражених него у другим школама, ту ће бити уведена настава онлајн, али не и школе у којима је епидемиолошка ситуација повољнија”, објаснио је Ружић.

Он је подсетио да је влада пре 15 дана дошла до одређених закључака који ће омогућити да се и овај модел иновира и да буде још реалистичнији и ефикаснији и предочио да је критеријум за увођење онлајн наставе да је 10 одсто ученика у одељењу позитивно на корону.

“Настојаћемо да уведемо и редовно тестирање ученика да бисмо имали што реалнију слику ситуације и надамо се да ће родитељи подржати ову иницијативу. Неће бити неке посебне контроле и инспекција, јер је образовни систем озбиљан и целу ситуацију надгледају директори школа и наставно особље”, рекао је Ружић.

Он је нагласио да све епидемиолошке одлуке и препоруке доноси медицинска струка и потврдио да ће се образовни систем придржавати тих препорука, што важи и за ношење маски, али и за све остале мере које буду прописане.

Ружић је рекао да ђаци од првог до трећег разреда иду у школу на традиционалан начин, а сви остали узрасти ће се прилагођавати реалној епидемиолошкој ситуацији.

Извор: Прва

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Ружић: “Тестираћемо ученике, редовно. Надам се да ће нас родитељи подржати”

 1. Sanja каже:

  Kao prvo i obavezno sta treba da uradite je da proverite da li nastavnice na najbolji nacin vrse svoju duznost kada su deca prebacena na online nastavu! U kednoj beogradskoj Gimnaziji nastavnica fizike ima tehnockih poteskoca pa je poslala deci link da sami nauce lekcoju! To ke, posle dve god ovakvog ucenja, placanja privatnih casova nedopustivo! Onda treba da pokaze i objasni lekcoju cim sredi tehnicke probleme! Kome se obratiti?

 2. Nikola каже:

  Ostavka bi bila moralni čin.

 3. Aleksa каже:

  Neverovatno je kako se računaju godine. Čuj, dve godine? Za početak, vratite se u prvi razered osnovne škole.
  Imate li vi daktilografskih problema?
  Bilo bi lepo kad bismo mogli sve profesije da proverimo onako kako biste vi proveravali nastavnike.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама