Ružić: Trenutno zaraženo oko 2.000 zaposlenih u prosveti, inoviraćemo semafor model

13 septembra, 2021

Nastava u školama po “semafor” modelu nije propala i situacija uopšte nije alarmantna, poručio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić

Ružić je dodao da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

On je, odgovarajući na pitanje novinara ispred Instituta “Torlak” u kome je primio treću dozu vakcine protiv kovida, rekao da se ni na koji način ne razmišlja o prekidanju obrazovno-vaspitnog rada na regularan način.

“Trenutno stanje je realno i to je refleksija raznih godišnjih odmora i odlazaka na more, ali obrazovni sistem i dalje pokazuje najviši stepen rezistentnosti”, istakao je Ružić.

Ministar je rekao i da su brojevi zaraženih učenika i nastavnika veoma niski.

“Što se tiče dece, to je ispod jedan odsto, a kod zaposlenih u prosveti, nastavnog i vanstavnog osoblja, to je nekih 1,3 ili 1,4 odsto. To je podatak od pre tri dana”, rekao je Ružić. Kako je rekao, dosta toga se pojavljuje na društvenim mrežama, gde postoji, kaže, mnogo nejasnoća.

Kako je u prosveti zaposleno oko 150.000 ljudi, jednostavnom računicom dolazimo do podatka da je 1,4 odsto oko 2.100. Toliko, trenutno, ima zaraženih nastavnika, po rečima ministra.

Ministar je istakao je da će “semafor” model biti inoviran u skladu sa situacijom na terenu i da će danas imati sastanak sa predstavnicima Instituta “Batut”, kako bi se utvrdilo na koji način će se to učiniti.

“Ne očekujem preterane probleme, ali vakcinacija je jedini lek”, naglasio je Ružić.

Kaže i da je vakcinisano oko 52 odsto prosvetnih radnika, te izrazio nadu da će se uskoro dostići broj od 57-58 odsto. “Ali ni to ne znači mnogo, nije dovoljno. Smatram da je najvažnije da svi shvate koliko je važno biti odgovoran i solidaran”, rekao je Ružić.

Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Ružić: Trenutno zaraženo oko 2.000 zaposlenih u prosveti, inoviraćemo semafor model"

  1. Aleksa kaže:

    Pa sad ne znam da li je mnogo ili malo posle 3 dana rada da bude zaraženo 3 učitelja od 12?
    Po mojoj računici to je mnogo. A na 150 hiljada nije.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama