Ružić: Započeli smo značajne promene koje se odražavaju na kvalitet programa predškolskog vaspitanja

24 aprila, 2023

Ministar prosvete Branko Ružić otvorio je danas stručno savetovanje dekana i direktora fakulteta i visokih škola koje obrazuju vaspitače i poručio da Ministarstvo, u okviru reformskih procesa u sistemu predškolskog vaspitanja i obrazovanja koji su inicirani uvođenjem Osnova programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja „Godine uzleta”, pruža podršku unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača.

Ministar Ružić je istakao da se podržavaju mere i inicijative koje visokoškolske ustanove sprovode u okviru svojih nadležnosti, a tiču se usklađivanja studijskih programa sa standardima kompetencija za profesiju vaspitača i koncepcijom predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

On je podsetio da od 1. septembra prošle godine, sve predškolske ustanove i osnovne škole koje ostvaruju pripremni predškolski program, rade po programima u skladu sa novom programskom koncepcijom „Godine uzleta“.

Započeli smo značajne promene koje se odražavaju na kvalitet programa predškolskog vaspitanja. Zato je važno da delimo vrednosti i viziju daljeg razvoja sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja, da razumemo složenost promena i procesa, da udružimo znanja i iskustava pozitivne prakse i zajedno rešavamo izazove. Na ovim izazovima imamo priliku da učimo, da se menjamo, sarađujemo, istražujemo i radimo u interesu dece”, poručio je ministar.

Ministarstvo prosvete je, uvažavajući ključnu ulogu praktičara, vaspitača i stručnih saradnika, u građenju kvaliteta prakse predškolskog vaspitanja i obrazovanja, kroz Projekat “Inkluzivno predškolsko vaspitanje i obrazovanje” pokrenulo je aktivnosti na unapređivanju inicijalnog obrazovanja vaspitača.

U tom cilju, sprovedena je analiza studijskih programa na šest fakulteta i 10 visokih škola i pripremljen je Nacrt preporuka za prilagođavanje studijskog programa/predmeta u skladu sa novim Osnovama programa predškolskog vaspitanja i obrazovanja i novim Standardima kompetencija za profesiju vaspitača i njegovog profesionalnog razvoja. S obzirom na značaj studentske prakse u pripremanju budućih studenata za obavljanje profesionalne uloge vaspitača, razvijen je i sa dve  visokoškolske ustanove i predškolske ustanove pilotiran model Vežbaonice, sa preporukama koje doprinose promeni odnosa teorije i prakse u inicijalnom obrazovanju vaspitača.

Nacrt ovih preporuka nastao u tesnoj saradnji sa predstavnicima visokoškolskih ustanova koje obrazuju vaspitače i predškolskim ustanovama u kojima vaspitači ostvaruju i dalje razvijaju svoje složene profesionalne uloge.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


7 komentara na "Ružić: Započeli smo značajne promene koje se odražavaju na kvalitet programa predškolskog vaspitanja

 1. Mila kaže:

  Godine uzleta. Godine mlaćenja prazne slame i pripremanja kadra za motanje kabela ili nešto još gore.

  1. Ljiljana kaže:

   U pravu ste.

 2. Prosvetar kaže:

  Vaspitacica 64 000 plate sa VII stepenom strucne spremu i 15 godina staza?O kakvim programima ovaj toboze ministar prica?

 3. Natalija kaže:

  Sve stručnjak do stručnjaka za ovu oblast na čelu sa ministrom kad budemo aterirali biće veselo od silnog nam uzletanja. Sram ih bilo više.

 4. Velja kaže:

  U vrticima deca treba da se pripremaju za skolu. Trema da se pravi svest o skoli kod mališana. Nije dopustivo da se u vrticima javlja nasilje. Jer ucitelji se zale da deci ne mogu nista u prvom razredu. Ako se ispuste od vrtica onda je gotovo.

 5. Jasna 46 kaže:

  Ovak čovek je za ozbiljno posmatranje u nekoj psihijatrijskoj ustanovi a da nije “Laza”.
  Priča mu je sumanuta i potpuno nerealna.
  Otkako je on ministar sve je gore i gore.Drži se forme a sadržaja nema.Sramota!!!

 6. Velja kaže:

  Deca treba da se u vrticima spremaju za skolu. Da se uce redu i disciplini a ne kao do sada da ucitelji u prvom razredu ne moze da odrzi cas kako treba.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama