ШŠарчевић: Поправићемо статус просветних радника кроз ПОВЕЋАЊЕ ПЛАТА

Школе у Србији обележиле су данас школску славу- Светог Саву, свечаним приредбама и сечењем славског колача, а министар просвете Младен Шарчевић поручио је да ће ова година бити значајна за развој образовања и да статус просветних радника мора да се поправи.

За ђаке је данас био радни дан, али без наставе, а прослави Савиндана у Основној школи “Душан Дугалић”, коју похађају деца са сметњама у развоју су осим министра просвете присуствовали градски менаџер Горан Весић и председник општине Врачар Милан Недељковић.
Ове године бројне промене
Шарчевић је честитао свим ђацима и прошветним радницима у Србији школску славу СВетог Саву и поручио да ће ова година бити значајна за развој образовања у Србији, јер ће многе отворене теме бити решене кроз нове законске моделе.
Прочитајте и Da li će u novom zakonu biti uveden sistem finansiranja po glavi učenika?
Он је нагласио да статус просветних радника у Србији мора значајно да се поправи, те да ће се то радити кроз повећање плата, оптимизацију и рационализацију самог система.
Мора се радити на враћању угледа професије не само кроз новац, већ и кроз обуку просветних радника, нагласио је министар.
Говорећи о спроведеној инклузији у Србији, Шарчевић је рекао да се није претерано водило рачуна да ли сва деца могу имати инклузиван приступ, те да министарство покушава да направи нови модел, а то је да деца могу бити и у редовним школама, али и у специјализованим школама намењеним за децу са сметњама у развоју.
Извор: Танјуг