Са три медаље вратила су се наша деца која су учествовала на 51. Међународној хемијској олимпијади

Са три медаље вратила су се наша деца која су учествовала на 51. Међународној хемијској олимпијади. На такмичењу у Паризу ученици су освојили две бронзане, једну сребрну медаљу и похвалу, у конкуренцији тимова из 80 земаља.

Ако је по нечему Србија позната онда је то по одличним резултатима наших ученика на бројним међународним и признатим школским такмичењима.

Један од њих је Михаило Мирковић, ученик који је освојио бронзану медаљу поделио је за “Блиц” утиске са такмичења.

– Учешће на међународној олимпијади је круна успеха за свакога ко се бави како хемијом тако и другим наукама. Изузетна је част бити представник државе. Напоран рад за време припрема и саме олимпијаде пропраћен је многим интересантним искуствима и познанствима, што је, између осталог, додатно задовољство – усхићено дели са нама Михаило Мирковић, ученик Прве београдске гимназије.

На такмичењу које је одржано од 21. до 29. јула, заједно са Михаилом био је и ученик Ужичке гимназије Игор Топаловић, који је из Париза са хемијског такмичења понео сребрну медаљу.

– Припреме за Међународну хемијску олимпијаду које су се одржавале током две недеље у Нишу и Београду су нам биле веома корисне. Поред тога што смо прошли кроз све припремне задатке намењене за овогодишњу олимпијаду у Паризу, решавали смо доста других сложених проблема и надограђивали теоријска знања – истиче ученик Игор Топаловић.

Бронзану медаљу освојио је и Михаило Милошевић из Математичке гимназије у Београду. Такође похвалу је добила Александара Љубеновић која похађа Гимназију у Лесковцу.

Све ово не би било како кажу да није њихових пожртвованих и дивних професора, који су неретко са њима делили сате и сате прековременог, све како би се из хемије градиво што боље утврдило.

Главни ментор им је био професор Душан Сладић са Хемијског факултета у Београду. Он истиче да су током припрема наши такмичари показали врло високу посвећеност раду на стицању нових знања и усавршавању постојећег.

– Изражен им је био тимски дух, међусобна сарадња, критички однос према сложеним проблемима којима су се бавили током припрема. На самој олимпијади су успели да не попусте под притиском очекивања која су имали, тако су успели да реше врло компликоване задатке засноване на најсавременијим областима хемије. Мислим да сви можемо да будемо поносни на наше такмичаре – са поносом истиче професор Хемијског факултета Душан Сладић.

Дуга традиција олимпијаде

Прва Међународна олимпијада из хемије одржана је у Прагу 1968. године, а Србија на међународним хемијским олимпијадама учествује од 2012. године и од тада се наши ученици тимски често рангирају боље од многих западноевропских држава.

Извор: Блиц