Sa tri medalje vratila su se naša deca koja su učestvovala na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi

Sa tri medalje vratila su se naša deca koja su učestvovala na 51. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi. Na takmičenju u Parizu učenici su osvojili dve bronzane, jednu srebrnu medalju i pohvalu, u konkurenciji timova iz 80 zemalja.

Ako je po nečemu Srbija poznata onda je to po odličnim rezultatima naših učenika na brojnim međunarodnim i priznatim školskim takmičenjima.

Jedan od njih je Mihailo Mirković, učenik koji je osvojio bronzanu medalju podelio je za “Blic” utiske sa takmičenja.

– Učešće na međunarodnoj olimpijadi je kruna uspeha za svakoga ko se bavi kako hemijom tako i drugim naukama. Izuzetna je čast biti predstavnik države. Naporan rad za vreme priprema i same olimpijade propraćen je mnogim interesantnim iskustvima i poznanstvima, što je, između ostalog, dodatno zadovoljstvo – ushićeno deli sa nama Mihailo Mirković, učenik Prve beogradske gimnazije.

Na takmičenju koje je održano od 21. do 29. jula, zajedno sa Mihailom bio je i učenik Užičke gimnazije Igor Topalović, koji je iz Pariza sa hemijskog takmičenja poneo srebrnu medalju.

– Pripreme za Međunarodnu hemijsku olimpijadu koje su se održavale tokom dve nedelje u Nišu i Beogradu su nam bile veoma korisne. Pored toga što smo prošli kroz sve pripremne zadatke namenjene za ovogodišnju olimpijadu u Parizu, rešavali smo dosta drugih složenih problema i nadograđivali teorijska znanja – ističe učenik Igor Topalović.

Bronzanu medalju osvojio je i Mihailo Milošević iz Matematičke gimnazije u Beogradu. Takođe pohvalu je dobila Aleksandara Ljubenović koja pohađa Gimnaziju u Leskovcu.

Sve ovo ne bi bilo kako kažu da nije njihovih požrtvovanih i divnih profesora, koji su neretko sa njima delili sate i sate prekovremenog, sve kako bi se iz hemije gradivo što bolje utvrdilo.

Glavni mentor im je bio profesor Dušan Sladić sa Hemijskog fakulteta u Beogradu. On ističe da su tokom priprema naši takmičari pokazali vrlo visoku posvećenost radu na sticanju novih znanja i usavršavanju postojećeg.

– Izražen im je bio timski duh, međusobna saradnja, kritički odnos prema složenim problemima kojima su se bavili tokom priprema. Na samoj olimpijadi su uspeli da ne popuste pod pritiskom očekivanja koja su imali, tako su uspeli da reše vrlo komplikovane zadatke zasnovane na najsavremenijim oblastima hemije. Mislim da svi možemo da budemo ponosni na naše takmičare – sa ponosom ističe profesor Hemijskog fakulteta Dušan Sladić.

Duga tradicija olimpijade

Prva Međunarodna olimpijada iz hemije održana je u Pragu 1968. godine, a Srbija na međunarodnim hemijskim olimpijadama učestvuje od 2012. godine i od tada se naši učenici timski često rangiraju bolje od mnogih zapadnoevropskih država.

Izvor: Blic