Сајам књига је у Бања Луци одржан, а најбоља дечја књига је “Миш лављег срца”

12 октобра, 2021

Дугоочекивани Београдски сајам књига је, нажалост, отказан и ове године. Неповољна епидемиолошка ситуација ускратила је могућност да се из прве руке завири у књиге свих издавача, тако да ће љубитељи књига морати да се задовоље такозваним онлајн сајмовима, које организује већина књижара и издавача.

Међутим, у Републици Српској имали су више среће. У септембру је у Бања Луци одржан 26. Сајам књиге, на коме су се представили и неки издавачи из Србије. Међу њима је и ЈРЈ Мој издавач, који се више од 30 година бави издаваштвом за децу и младе, па тако има доста читаоца и у региону. У последње време, ова кућа је ставила акценат не само на интересантне књиге, већ и на оне које су у исто време едукативне и поучне – не само за децу него и за њихове родитеље, васпитаче, педагоге…

Једна од таквих је и „Миш лављег срца“ ауторке Рејчел Брајт – психолошка прича у стиховима упечатљивих илустрација Џима Филда, која говори о проналажењу унутрашње снаге и вере у себе. „Миш“ је преведен на чак 30 језика, и сходно својој популарности, добио је бројне награде широм света.

И стручни жири Сајма књиге у Бања Луци препознао је пуну вредност „Миша лављег срца“ и тако му одао прво признање које је у нашем региону добило издање ове књиге на српском језику. „Миш“ је добио награду „Гомионица“ за најбољу дечју књигу 26. Сајма књиге. 

Шта је пресудило да ова књига буде овенчана наградом и код нас?

Њена вредност је пре свега у поуци коју носе стихови. Главни јунак, становник прашњаве саване – малени миш, осећао се невидљивим и беспотребним због своје величине, па је схватио да је време да уради нешто поводом тога. Није желео више да буде незадовољан собом. Желео је да превазиђе своје страхове, да сигурним корацима крене напред. И онда је схватио да „ако стварно желиш да стигнеш до свог циља као победник прави, онда треба да схватиш да све је у твојој глави!“ Он тако отпочиње личну промену која ће га учинити јаким, храбрим мишићем пуног самопоуздања. 

Такву промену може да доживи свако од нас. Важно је да деца што раније схвате да је могуће да постигну све што пожеле, ако се потруде и ако пронађу унутрашњу снагу. Због мотивационих порука које се скривају у свакој строфи приче о мишићу лављег срца, ова књига подстаћи ће и одрасле да размисле о својим жељама и покрену ту промену у себи која им може живот учинити бољим.

Миш лављег срца пронашао је пут до читалаца у Републици Српској, али и до организатора 26. Сајма књиге и људи којима је књига не само страст већ и професија.

“Сигурни смо да би се то десило и на Београдском сајму књига, да смо имали среће да се одржи овог октобра.” – кажу нам у ЈРЈ издавачкој кући.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама