Само 20 минута боравка у природи довољно да отклони стрес

26 јула, 2019

„Наша студија је показала да је за ефикасно снижавање нивоа хормона стреса – кортизола потребно провести 20 до 30 минута у природи“, додаје др Хантер.


У новој студији објављеној у часопису “Frontiers in Psychology” истраживачи су покушали да пронађу најефикаснију „дозу природе“ која је човеку потребна сваког дана како би смањио ниво стреса.

Све више лекара саветује боравак у природи за ублажавање стреса. Али, пошто је скоро немогуће да већина људи проводи читаве дане у таквом окружењу, научници су пробали да смисле како да ипак досегнемо бољитак који нуди мајка природа.

И само 20 минута боравка у природи „убија“ последице стреса

„Знамо да време проведено у природи смањује стрес. До сада је било нејасно колико је времена проведеног у природи довољно и у којим временским размацима“, рекла је професорка Мери Керол Хантер, ауторка истраживања и стручњак за животну средину и одрживи развој.

„Наша студија је показала да је за ефикасно снижавање нивоа хормона стреса – кортизола потребно провести 20 до 30 минута у природи“, додаје др Хантер.

Током експеримента, Хантерова и њени сарадници затражили су од 36 становника града да бораве у природи најмање десет минута, три пута недељно и то током два месеца.

Сваке две недеље, научници су учесницима у експерименту мерили ниво кортизола пре и после одласка у природу.

Подаци су показали да је само 20 минута боравка у природи довољно за значајно смањење нивоа кортизола. Најбољи ефекат се постиже после 20 до 30 минута, после чега су здравствене користи наставиле да се повећавају, али мало спорије.

Да бисте поправили расположење, од помоћи може бити и градски парк
Резултати ове студије сагласни су са налазима једног ранијег истраживања објављеног у Међународном часопису за истраживање здравља животне средине.

То истраживање је показало да 20 минута у природи, а то може бити и парк у граду, људе чини срећнијим.

Извор:  RTS

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама