Samo osam mama iz Beograda konkurisalo za subvenciju države za kupovinu nekretnine – uslovi strogi, procedura komplikovana

25 maja, 2022

Za dva i po meseca, koliko traje prijavljivanje za državnu podršku pri kupovini prvog stana za roditelje beba, do danas se prijavilo nekoliko mama, piše Blic. Razlog je, po svemu sudeći, komplikovana procedura i uslovi koji eliminišu većinu mladih majki.

Pravo da se prijave imaju majke koje su se porodile posle 1. januara 2022. Dete ne mora biti prvorođeno, a starost roditelja nije važna. Subvencija se može tražiti za kupovinu stana ili kuće, kao i za izgradnju, pod uslovom da postoji građevinska dozvola.

Iznos subvencije koji država dodeljuje je 20% od ukupne vrednosti nekretnine (koja se mora voditi na majku), a najviše 20.000 evra. Međutim, kako piše Blic, Gradskom sekretarijatu za dečju zaštitu do sada je podneto samo osam zahteva.

Kako je objasnila sekretarka Sekretarijata za socijalnu zaštitu Nataša Stanisavljević, faktor koji najviše ograničava je uslov da primanja oba roditelja ne smeju biti veća od dve prosečne zarade i nijedno od njih ne sme imati nekretnine u svom vlasništvu. Do sada je, prema njenim rečima, stiglo svega osam zahteva.

Ako uzmemo u obzir da za kredit u iznosu od 100.000 u Beogradu može da se kupi nekretnina od pedesetak kvadrata, a da uz subvenciju od 20.000 evra, rata kredita koji će se otplaćivati 25 godina iznosi oko 380 evra, porodici sa dve prosečne plate (što je uslov za pravo na subvenciju) ne ostaje dovoljno za osnovne životne potrebe.

– Beograd tu ima puno ograničenja – plata i godine i da nemate nekretninu… Beograd kao ciljni grad većine, to ne može da pokrije. Pričali smo i na nekom forumu, to jednostavno, iznenađuje me i za tih osam. Ja sam verovao da neće biti nijedan ili jedan ili par komada – smatra stručnjak za nekretnine Milić Đoković.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Samo osam mama iz Beograda konkurisalo za subvenciju države za kupovinu nekretnine – uslovi strogi, procedura komplikovana"

  1. Milan kaže:

    Beograd, Beograd, Beograd…svi u Beograd i pisite samo o Bg. Mogli ste da istrazite podatke o prijavama van prestonice, pa bi tekst imao smisla.
    Beograd ionako nije bio ciljna grupa ove mere, vec ruralnije sredine u kojima se kuca i stan mogu kupiti za 15 do 20 hiljada evra.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama