Саопштење родитеља београдског вртића „Скадарлија“: Бесплатни вртићи су „тројански коњ приватизације“

Већ дуго смо сведоци систематског урушавања јавног предшколског система, кроз увођење кетеринга у државне вртиће и ангажовање специјализованих агенција за спољне услуге попут чишћења. Истовремено постепено се укидају кухиње у предшколским установама, и ради на “рационализацији” техничког особља, плаћеног и испод минималца, тако да кувари, сервирке, хигијеничарке у већем броју одлазе под нејасним околностима, наводи се у саопштењу забринутих родитеља београдског вртића „Скадарлија“.

Foto: Canva

Они указују да су током 2022. године бројни радници напустили вртиће, на шта јавност није озбиљније реаговала.

– Управе вртића истовремено нису адекватно оглашавале конкурсе, а Градски секретаријат за образовање и дечју заштиту се оглушио на дописе и на протест синдиката васпитача, организованог 8. марта поводом упита који је стигао из Управе о томе ког особља би могли да се “ослободе”. – упозоравају родитељи.

Како кажу, у једном новобеоградском вртићу комплетно особље хигијеничарки отишло је на “боловање”. Од недавно, у неким општинама укинута је храна за децу с алергијама (а затим је на општини Стари град експресно враћена након протеста родитеља).

– Да би сви ови потези и одлуке прошли непримећени, од септембра су најављени бесплатни вртићи на територији Београда. Стручњаци, синдикалци и родитељи упозоравају да цео овај процес представља претњу по добробит деце. – додаје се у саопштењу.

Претња по добробит деце

Увођење кетеринга уместо кухиња у вртиће посредно је претња за безбедност деце зато што подразумева одлазак стручног кадра који поред примарног посла представља испомоћ васпитачима.

– Кад их више не буде – ко ће остати с децом? Повећава се ризик од повреда и несрећа. Такође, у случају нпр. пожара – управо би се ово особље ангажовало у спасавању деце јер хигијеничарке, сервирке и куварице знају свако дете понаособ, и шта воли или шта сме да једе и уживају њихово поверење. Оне су чувари наше деце, њима позната лица у најосетљивијем узрасту и периоду одрастања. Припрема хране за децу с алергијама такође захтева стручњаке и озбиљну логистику. Такође, квалитет исхране би несумњиво опао уколико би се храна достављала у упитним амбалажама, сува и хладна, од стране кетеринг агенција, уместо да је осмишљавају нутриционисти, и припремају стално запослени у већ постојећим кухињама које испуњавају високе стандарде опреме и процеса рада, уз деци познате сервирке што све заједно чине стабилно и безбедно окружење за децу. – кажу забринути родитељи који не желе да у вртиће, уместо особља које је ту запослено, дођу кетеринг агенције и агенције за чишћење.

Права цена бесплатних вртића

Родитељи деце која похађају ПУ „Скадарлија“ верују да су бесплатни вртићи „тројански коњ приватизације“.

– Уништити добру државну услугу, наметнути “бесплатну” замену, која ће се у ствари плаћати из државног буџета тј. од наших пореза, потом због нових “уштеда” смањити квалитет услуге и на крају увести наплаћивање – то је формула приватизације. Да не говоримо о еколошком аспекту – кетеринг у пластичним амбалажама, веће трошење енергије, повећање саобраћаја ради транспорта хране, сува, хладна и брза храна која може бити неутврђеног квалитета.

Родитељи који су покренули ову иницијативу желе да охрабре родитеље из осталих вртића, где их уверавају да увођења кетеринга неће бити и да све остаје по старом – да се обрате својим управама и траже информације званичним путем везане за спискове запосленог техничког особља, евиденцију долазака, број оних који су отишли, да питају где су објаве огласа и напори да се заиста запосли адекватан број пажљиво селектованих кадрова који проводе време у близини наше деце.

– Занемели смо пред чињеницом да се све ово догађа управо уочи трагедије која је недавно погодила читаво друштво, и открила мањакавости школског система. Сматрамо да је овај трагичан догађај без преседана уједно и опомена и обавеза да се као заједница, као друштво и као родитељи изборимо за безбедност деце и посветимо се стварању квалитетног система предшколског и школског образовања, како оглашавањем у јавности тако и свим другим врстама залагања за квалитет неге и бриге о новим генерацијама.