Шарчевић: 2000 нових радних места од другог полугодишта, кад почистимо све што је скривено

Током другог полугодишта биће расписан конкурс за нова радна места у школама, најављује министар просвете Младен Шарчевић, који верује да ће до септембра бити места за око 2.000 нових кадрова.
“Већ током другог полугодишта, када почистимо све што је скривено, ослободиће се део радних места, а верујем да ће до септембра бити места за око 2.000 нових кадрова”, рекао је Шарчевић у интервјуу за “Новости”, одговарајући на питање када ће бити конкурс за нова запошљавања у школама.

Према његовим речима, директори на различите начине прикривају више од 2.000 запослених у школама.
“Анализом 40 одсто школа, открили смо 900 људи ангажованих уговорима на два месеца, који им се продужавају, а да у исто време имамо технолошке вишкове који седе код куће и примају плату. И још кад тај који је на уговору оде на боловање, ангажују замену, па се за једно место из буџета плаћају три човека”, објаснио је министар.
Просветни систем, како је рекао, био је труо до граница које не могу да се наслуте, те је зато потребно да се у потпуности реформише.
Упитан како је могуће да Министарство не зна колико наставника треба да ради у школама, Шарчевић каже да је прикривањем радних места и фингирањем броја одељења, али пре свега забраном запошљавања, створена армија од 18.000 људи у просвети који раде на одређено.
“У школама се манипулише бројем ученика и формира више одељења како би сачували радна места. Дешава се да позајмљују децу из суседних школа како би приказали већи број. Кад бих казнио сваког директора за овакве прекршаје, пола би требало да сменим. Послаћемо им још једно упозорење у јануару, да озбиљно схвате законске обавезе”, рекао је министар.
Он је напоменуо да је било око 800 људи који нису хтели да иду у пензију, међу којима је 300 директора школа.
“Послали смо им допис и око 60 одсто је послушало. Писали смо секретарима школа, а сада проверавамо случај по случај”, рекао је Шарчевић.
Он је поновио да ће 15 директора бити смењено због прикривања колега спремних за пензију, а три директора школа и један директор предшколске установе због насиља у установама.
Министар је најавио и да ће сви случајеви насиља у школама, о којима је било речи претходних недеља, добити епилог.
“У Неготину ћемо сменити директора, а наставник оптужен за сексуално узнемиравање ученица је суспендован и привремено му је одузета лиценца, до окончања суђења. Насиља нема више него раније, само што сада школе не смеју ништа да прикривају”, рекао је Шарчевић, подсетивши да су већ смењена два директора у Чачку јер нису хтели да смене наставника педофила.
Истовремено је најавио да ће свим приватним школама бити дат рок од шест месеци да пронађу одговарајуће просторе за рад.
Ако то не испуне, упозорио је, биће им одузете лиценце.
На питање да ли су докторати које Комисија за акредитацију оспорава, валидни или не, Шарчевић каже да ће Министарство сачекати мишљење европских експерата, али да је већ добило мишљење валидног Секретаријата за законодавство да је незаконито све што су у том случају радиле Комисија за акредитацију и Национални савет за високо образовање.
“Неко ће морати да одговара за то и, ако буде елемената, предаћу случај тужилаштву. Због њихових одлука 1.600 оштећених доктора наука могло би да тужи државу. Чекам мишљење европских правника и онда ћу изнети на видело све марифетлуке у тој области. Имам много притужби о корупцији на свим нивоима”, поручио је министар.
Извор: РТВ/Новости