Šarčević: Direktor škole je taj koji ima autoritet da kaže učitelju, đaku, roditelju, čistačici: ‘Izvini, ti to, ti radiš ovo!”

28 aprila, 2020

Ministar: Obrazovni sistem Srbije spreman za povratak dece, odgovornost na direktorima škola


Ministar prosvete Srbije, Mladen Šarčević, izjavio je danas da je obrazovni sistem spreman za povratak dece u škole, ali da je za to bitna i spremnost roditelja.

„Strah je bio veliki i još uvek je. Mislim da on tek popušta kada se ljudi uvere da je bezbedno“, rekao je ministar za TV-B92.

Šarčević je istakao da zbog dece čiji roditelji moraju da rade, postoji potreba da počnu da rade „određeni delovi obrazovnog sistema“.

„Da neko ne bi vodio decu kod dede i babe, ili za onog ko nema para da plati za čuvanje deteta, moramo napraviti tu vrstu dogovora i s time su se složili epidemiolozi“, rekao je Šarčević i ponovio odluku da se 11. maja otvaraju predškolske ustanove.

Preporuka zdravstvene struke je da deca dok su u tim ustanovama ne moraju da nose zaštitnu opremu.

„Mi ćemo da obezbedimo opremu i napravićemo pet velikih punktova za sve ustanove“, rekao je Šarčević.

Najavio je da se na posao vraćaju skoro svi vaspitači među kojima ima „i starijih koji imaju različite bolesti, pa ćemo gledati da ih relaksiramo“.

O deci iz nižih razreda osnovnih škola će se najverovatnije starati učitelji, pedagozi, sekretari, domari, naveo je on.

„Tu mogu da se smenjuju. Može da dolazi po potrebi učitelj stranog jezika. Kad su već sedam-osam sati tu, da iskoriste to vreme“, rekao je Šarčević.

Naveo da između prvog i četvrtog razreda ima ukupno 265.000 – 268.000 dece.

Ministar je istakao da će insistirati na odgovornosti direktora „u smislu da je on (direktor) glavni dežurni i da svi procesi počinju i završavaju se kod njega“.

Direktor škole je „taj koji ima autoritet da kaže učitelju, đaku, roditelju, čistačici: ‘Izvini, ti to, ti radiš ovo!’. Ja ću to strašno kontrolisati. U zakonu stoji da ja njih mogu da smenim“, rekao je Šarčević.

Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama