Шарчевић: Директори школа који не пријаве насиље губиће лиценцу

28 јануара, 2020

Директори школа који буду прикривали вршњачко насиље и правили пропусте у раду неће бити кажњени само разрешењем већ ће изгубити и лиценцу. Након тога они више неће моћи да поново буду изабрани за директора неке установе, најавио је за Курир министар просвете Младен Шарчевић.

Ово би, према речима министра, била једна од новина Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, који се тренутно дорађује, а који ће, како каже, бити проширен и пооштрен.

Н1

Шарчевић је подсетио да је један број директора прошао обуку, након које су стекли право и положили испит за лиценцу, али да је један број њих и „попадао“.

Дисциплински поступак

– То је нешто што још траје и на томе ће се радити током ове године, а биће уведене и лиценце за секретаре школа. Радимо и на тимовима секретара, јер хоћемо и њих да натерамо да поведу дисциплински поступак или тужбу – појаснио је први човек српске просвете.

– Радна група ради на проширењу и доради правилника, јер кад је он писан, највише се односио на ученике. Сада хоћемо да видимо шта се односи на обавезе наставника и родитеља. Имамо и доста бахатих родитеља, имамо ситуације и када је ученик насилан према наставнику, и тај део није довољно разрађен – навео је Шарчевић.

Веће казне за насилне ђаке

Шарчевић је додао да ће бити уведене и строже казне за насилне ученике, али да о томе још не може да разговара: – Битна је и превенција, све што може да се избегне пре казне, то је добро. Треба сви заједно да притегнемо породицу, породица је основ целе приче, све потиче одатле.

Аутор: Мина Бранковић

Извор: Курир

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шарчевић: Директори школа који не пријаве насиље губиће лиценцу"

  1. Perun каже:

    Ttrebalo bi uvesti lincencu za ministre, premijere i predsednike, koja bi se sastojala od testa inteligencije, opšte kulture, pristojnog ponašanja, empatije, patriotizma i stručnosti za specijalizovanu obalst. Ne verujem da bi pojednci položili istu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама