Šarčević: Dokle god budemo imali ovakve zakone to je domen školskog odbora i direktora škole

20 januara, 2017

Ministar prosvete poslalo je inspekciju u Višu medicinsku školu u Ćupriju, a stav je Saveta te ustanove da sadašnji direktor ne može da ostane na tom mestu, kaže danas ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da je uloga ministarstva u rešavanju tog problema, ali i mnogih drugih sada svedena na minornu meru.
Direktor te škole nedavno je uputio pismo profesorima da više obaraju studente, ukoliko ne žele da im se smanje plate.
Ministar kaže da je u sistemu finansiranja visokoškolskih ustanova sada dvojno finansiranje, da se materijalni troškovi pokrivaju od školarine studenata, ali da ostatak novca nikako ne sme da se preusmerava na plate zaposlenih, kao ni novac koji stuiže od donacija.
„Autonomija univerziteta je do te mere široka, a uloga ministarstva je da obezbedi pare i može samo da komentariše dešavanja. Efikasnost ministarstva dovedena na minornu meru”, rekao je Šarčević novinarima.
On je dodao da je slično i sa osnovnim i srednjim školama u Srbiji, te da dešavanja u OŠ „Vojvoda Mišić” gde se od dece tražilo da daju novac za dolazak sveštenika za školsku slavu rešava u domenu školskog odbora i direktora škola.
„Dokle god budemo imali ovakve zakone to je domen školskog odbora i direktora škole. Tražim da izmenama zakona mi budemo odgovorni i da možemo lako takve stvari da dovedemo u red”, kaže Šarčević.
On je dodao da takve stvari ne mogu da se rade u školi, da ne može da se ostavi da jedno odeljenje bude domaćin i da rade šta hoće.
„Pa šta da odu i ukradu prase na pijaci pa da ga donesu i to je samovolja domaćina. Ne mogu takve stvari da se rade”, kaže ministar.

IZVOR: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama