Шарчевић: Хитно гашење неакредитованих истурених одељења

10 августа, 2018

Министрар просвете Младен Шарчевић, рекао је за НОВО ЈУТРО телевизије Пинк, да је Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис свим високошколским установама државним и приватним да “под хитно” од 1. септембра угасе неакредитована истурена одељења.
– Нема никакве рационализације у смислу да ће неко остати без посла, или да ће се некоме норма рада повећати. Ово је јако велики систем, имате у њему преко 130.000 запослених, морате видети где он цури, где је нешто нерационално и када се то десило. Имали смо једну промену пре 7, 8 година, када смо раздвојили одржавање зграда, хигијене, основних и средњих школа, што је нелогично. Уједначили смо стандарде основних и средњих школа што је најнормалније у свету – рекао је Шарчевић.
Министар је најавио нови законски модел који ће формирати од јесени, чак ће формирати и радне јединице, рекао је министар. Како каже, биће мало редизајнирање система.
– Свака новина прво изазове хаос. Ми смо поглавља када је реч о просвети за ЕУ затворили, односно редизајнирали. Тржиштна утакмица је морала да остане. Ми сад имамо у новом закону и дигиталне уџбенике – рекао је Шарчевић.
Према његовим речима, време је да се мењају силне навике, како каже, донети су многи закони и сада почињу да се примењују.
– Процеси су много видљивији. Ни у једном случају се није прешла црта, али у нереду и хаосу морао је неко да доведе ред – рекао је Шарчевић.
Како каже, што се тиче неких директора који су се окористили о систем, јавност ће бити обавештена шта је ко и како радио.
– На високом образовању имамо две категорије, то су високе струковне школе и универзитете. У високим струковним школама су директори који изнад себе немају никога. Имају савет који је 80 одсто могу сами да бирају. Ту се крије цела превара о којој говоримо. Ми смо нашли оригинално решење које има за циљ да се овај модел примени у више случајева – рекао је Шарчевић.
Министарство просвете, науке и технолошког развоја упутило је допис свим високошколским установама државним и приватним да “под хитно” од 1. септембра угасе неакредитована истурена одељења.
Ресорни министар Младен Шарчевић каже да је допис отишао на адресе свих факултета и високих струковних скола у Србији.
Ко то не учини, како каже, биће кажњен са два милиона динара или одузимањем лиценце.
– Ја ћу то спровести са великом ефикасносћу. Већ од 1. септембра све инспекције биће на терену – рекао је министар.
Он је додао да многи себи “олаксавају живот лажним дипломама”, те да се томе мора стати на пут.
– Оно што је држава основала мора да буде квалитетно. Од првог дана сам то рекао и то ћу да урадим – закључио је он.
Извор: Пинк.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама