Šarčević: Iduće nedelje ulazimo u Skupštinu sa još četiri zakona

20 oktobra, 2017

Efekata promena u oblasti obrazovanja ima mnogo i za godinu dana urađeno je mnogo više nego što se obično uradi, izjavio je ministar prosvete Mladen Šarčević.
On je najavio usvajanje još nekoliko važnih zakona.
On je istakao da Zakon o sistemu obrazovanja menja sistem rada i učenja i to je revolucionarna promena koju reforma donosi.
„Usvojili smo dva sistemska zakona, iduće nedelje ulazimo u Skupštinu sa još četiri zakona, tu će biti i Zakon o dualnom obrazovanju, zakoni koji prate sistemski zakon o obrazovanju, a to su zakoni o predškolskom, osnovnom i srednjem, a do nove godine imamo još četiri zakona”, rekao je Šarčević novinarima nakon otvaranja Centra za razvoj karijere u Kosovskoj Mitrovici.
Ukupan zakonodavni okvir čini 10 zakona, objašnjava ministar i ističe da je urađen i nacionalni okvir kurikuluma, što je, kako ocenjuje, takođe bio veliki posao. On navodi da je urađena i kategorija državne mature sa stručnom i umetničkom, a to je, podvlači, bilo staro godinama.
Uz to, Šarčević kaže da je urađen i reformisan plan za prvi osnovne, koji će vrlo brzo biti objavljen, kao i da je reformisan plan kompletnog drugog ciklusa osnovne škole petog razreda takođe završen.
Reforma gimnazije je postavljena na noge i radi se plan za prvi razred gimnazije sa novim modelima za IT deo, tako da smo samo na tom delu podigli priču na jako visok nivo. Obezbedili smo i evropska budžetska sredstva, koja su podrška od 27,4 miliona evra, koja će služiti za obuke”, rekao je ministar. Sam zakon o sistemu obrazovanja menja sistem rada i učenja, naglašava i podvlači da je to ona revolucionarna promena koju reforma donosi.
„Nema učenja sadržaja i reprodukcije, nego radimo ishode, primenu stečenih znanja i mislim da će već svako sledeće “pisa testiranje” pokazati da je obrazovanje u Srbiji na jako visokom nivou”, tvrdi Šarčević.
Smatra da je Srbija i u regionu mnoge stvari uradila više i navodi da je informatika koju rade naša deca od 11 godina, među najprimerenijima u Evropi, kao i da vrlo malo zemalja rade to programiranje.
„Mi smo se izuzetno snašli da bi to počelo, tako da su samo ta glavna mesta dovoljna za godinu dana”, rekao je Šarčević.
Izvor: B92

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama