Шарчевић: Ја сам главни кривац што је вршњачко насиље видљивије, а шта је са родитељима

7 новембра, 2019

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је током састанка са синдикатима просвете, да вршњачко насиље није у порасту, него је сада видљивије

Министар просвете Младен Шарчевић изјавио је током састанка са синдикатима просвете, да вршњачко насиље није у порасту, него је сада видљивије.

“Ја сам главни кривац што је то видљивије, јер је до сада тактика било да се што више прикрије и онда не знате колики је обим тога”, изјавио је Шарчевић за РТС, додајући да ситуација у Србији није ништа другачије него у другим европским земљама.

Према његовим речима, све време се говори о наставницима, школи и директорима, али се заборављају родитељи, као и да су они најодговорнији.

“Ја волим да са својим колегама поделим одговорност тако што ће установе, Министарство просвете и школе урадити свој део посла. С пуним правом очекујем да то уради и социјала, полиција, тужилаштво и сви други друштвени органи. Ми имамо међувладин тим са шест министара који се баве овом темом”, истакао је министар просвете.

Као одговор на вршњачко насиље, Шарчевић је навео увођење једносменског рада кроз целодневни боравак деце у школи.

“Када је дете цео дан изложено педагозима, добрим садржајима, спорту, информатици, изради домаћих задатака, ручку – тада нема прилику да се бави лошим стварима”, каже Шарчевић.

Тај концепт ће ускоро почети да се примењује на територији града Ужица.

Нагласио је да случај вршњачког насиља мора да се пријави школској управи, локалној инспекцији или тиму за насиље.

“Имамо 74 спољна сарадника који су вешти људи у тој области. Они раде по терену. Сада формирамо једну јединицу заједно са УНИЦЕФ-ом – то су нове мере, где ћемо да формирамо општинске савете родитеља. То смо пре две године започели и питање је што локалне средине нису одреаговале”, рекао је Шарчевић.

У петак 8. новембра обележава се Дан просветних радника. Министар просвете честитао је празник свим колегама у образовном систему и навео да ће се прослава одржати у Пожаревцу – граду у коме су, како каже, све установе организоване тако да имају ђачке компаније и ученичке задруге.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама