Šarčević: Ja sam glavni krivac što je vršnjačko nasilje vidljivije, a šta je sa roditeljima

7 novembra, 2019

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je tokom sastanka sa sindikatima prosvete, da vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je sada vidljivije

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je tokom sastanka sa sindikatima prosvete, da vršnjačko nasilje nije u porastu, nego je sada vidljivije.

“Ja sam glavni krivac što je to vidljivije, jer je do sada taktika bilo da se što više prikrije i onda ne znate koliki je obim toga”, izjavio je Šarčević za RTS, dodajući da situacija u Srbiji nije ništa drugačije nego u drugim evropskim zemljama.

Prema njegovim rečima, sve vreme se govori o nastavnicima, školi i direktorima, ali se zaboravljaju roditelji, kao i da su oni najodgovorniji.

“Ja volim da sa svojim kolegama podelim odgovornost tako što će ustanove, Ministarstvo prosvete i škole uraditi svoj deo posla. S punim pravom očekujem da to uradi i socijala, policija, tužilaštvo i svi drugi društveni organi. Mi imamo međuvladin tim sa šest ministara koji se bave ovom temom”, istakao je ministar prosvete.

Kao odgovor na vršnjačko nasilje, Šarčević je naveo uvođenje jednosmenskog rada kroz celodnevni boravak dece u školi.

“Kada je dete ceo dan izloženo pedagozima, dobrim sadržajima, sportu, informatici, izradi domaćih zadataka, ručku – tada nema priliku da se bavi lošim stvarima”, kaže Šarčević.

Taj koncept će uskoro početi da se primenjuje na teritoriji grada Užica.

Naglasio je da slučaj vršnjačkog nasilja mora da se prijavi školskoj upravi, lokalnoj inspekciji ili timu za nasilje.

“Imamo 74 spoljna saradnika koji su vešti ljudi u toj oblasti. Oni rade po terenu. Sada formiramo jednu jedinicu zajedno sa UNICEF-om – to su nove mere, gde ćemo da formiramo opštinske savete roditelja. To smo pre dve godine započeli i pitanje je što lokalne sredine nisu odreagovale”, rekao je Šarčević.

U petak 8. novembra obeležava se Dan prosvetnih radnika. Ministar prosvete čestitao je praznik svim kolegama u obrazovnom sistemu i naveo da će se proslava održati u Požarevcu – gradu u kome su, kako kaže, sve ustanove organizovane tako da imaju đačke kompanije i učeničke zadruge.

Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Šarčević: Ja sam glavni krivac što je vršnjačko nasilje vidljivije, a šta je sa roditeljima"

  1. Gordana Vidosavljevic kaže:

    Bolje da se nejavljas budi covek i gospidin kai Ruzic i daj osatvku. Krivi su i roditelji i drustvo.u.kome zivimo.Svi koji su.odgovorni u toj oblasti treba da daju ostavke.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama