Шарчевић: Кажњаваћемо непримерено одевање и ученика и наставника

Министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић најавио је данас да ће се у школама санкционисати непримерено одевање ученика и ученица, као и наставника и наставница.

– Санкционисаће се оно што треба, школа мора да буде доследна – рекао је Шарчевић за РТС одговарајући на питање о томе како ће бити решен проблем непримереног одевања у школама.Он је рекао да школе имају васпитну улогу и да ђацима треба да дају добре примере.- Школе ће бити оцењиване и по спољашњем изгледу: да ли је уређена зграда, да ли су деца дисциплинована, да ли су честито обучена – казао је Шарчевић.
Како је казао, он је био директор државних школа, па је враћао родитеље који “дођу накарадно обучени”.
– Немам никакав проблем ни са професорима: замолим, одбијем му дневницу, “изволи иди кући обуци се”, не можеш тако да дођеш – каже министар.
Како наводи, постоје кодекси и правилници али, “најцрње је што нема ко да их спроведе”.
– Ја не могу да одем у 3.000 школа истовремено, да прелетим по Србији и то решим. Морате имати директора. Ту имамо сјајних људи, али имамо и оних који “мувају”. То мора да се доведе у исту раван – истиче министар.
Он је рекао и да се испитује случај Високе медицинске школе у Ћуприји, у којој је директор школе шефовима студијских програма упутио захтев да код колега утичу на смањење пролазности студената у јануарском испитном року.
– Ми то већ испитујемо, предузели смо мере које можемо. Нико није поставио питање откуд таква пролазност – рекао је Шарчевић.
Говорећи о кривичним пријавама против директора који су “срљали” у судске поступке, министар је рекао да је већина дугова настала због грешака директора, али и да су делом погрешиле и локалне самоуправе, које нису исплатиле неке обавезе, па је утужена школа.
– То је новац који морамо имати испланиран у буџету. Сада исплаћујемо казне формиране 2004. године – рекао је Шарчевић и поменуо случај Математичке гимназије у којој се 2005., како је рекао, “неко паметан” сетио да дозволи да упише самофинансирајуће одељење.
Како је навео, тај поступак је трајао четири године.
– Онда се неко од родитеља сетио да је по закону средња школа бесплатна и тужио је школу, сетили се остали и сад је то највећи део тужбе, најелитнија школа и ми сада плаћамо те цехове тих добронамерних – каже министар.

Извор: Бета