Шарчевић: Ко све прелази у 9-1 платну групу и кад се очекује прво повећање

октобар 5, 2018

У наредне две до три године плате у просвети биће повећане за 35 до 36 одсто, казао је данас министар просвете Младен Шарчевић и навео да ће наредне године просвета добити значајнији износ, а да ће просветни радници прво повећање добити већ у јануару.

Шарчевић је Танјугу казао да повећање за просвету значи изједначавање са осталим корисницима буџета, на шта се чекало скоро деценију.

“Мислим да је било крајње време. Стрпљење је било више пута прекидано разним штрајковима, разним нерегуларним непочецима школске године, али мислим да је овога пута од почетка године штрајк био непотребан, јер су врата била отворена и није било потребе куцати на њих”, казао је Шарчевић.

Према његовим речима, договори су ишли у добром смеру, а Влада на челу са премијерком Аном Брнабић и министри Синиша Мали, Бранко Ружић и он дошли су до добрих решења.

“Када кажем добрих решења, значи просвета има могућност да брже напредује од осталих што је било врло важно, јер је заостајала годинама у односу на остале, тако да ће се то десити у наредних две до три године”, казао је министар.

Навео је да већ у 2019. години просвета добија значајнији износ од свих други и него што је очекивала, а да ће се тачан износ повећања знати средином новембра када се ураде сви коначни рачуни.

Тада ће се, како најављује, опет одржати састанак министарског тима са репрезентативним синдикатима.

“Они су све ово прихватили као добро решење. Унутар тог решења постоји и потреба да кажемо да је негде око 58 одсто у грубој процени људи обухваћено највишим нивоом платног разреда, 9-1 групи. Када говоримо о оном делу професорског кадра који је радио у средњим школама, то је било најпроблематичније. Наравно, на систему су и куварице, возачи и професори Универзитета, али је систем направљен тако да људи могу напредовати по квалитету рада”, навео је министар.

Казао је да постоји и друга категорија, а то је појачан обим или отежани услови рада.

“Матрица је говорила да ником плата не сме бити смањена. Они који су имали отежане услове рада или рад са комбинованим одељењима су већ били у тој групи 9-1. Ми смо подигли све разредне старешине, због обавеза које они имају у односу на професора који нема. То је више због самог обима посла и одговорности, а онда смо 25 одсто људи предвидели који ће добити прво педагошко звање кроз редовне квалитете његовог досадашњег рада”, казао је Шарчевић.

Додао је да је правилник послат свим школама, синдикатима, те да је договор да убрзају процедуре око тог дела.

Министар просвете је истакао да је предвиђено у новом системску закону да квалитет буде доминантна категорија и да то вуче прогрес образовања напред, те да су предвиђени тимови за квалитет који су сада остављени да се формирају по брзом поступку.

“Ми ћемо ту даље бити партнери до новембра, радећи на неким финесама. Осим старешина и људи који су у првој категорији знања, свакако имамо људе који имају специфичне програме у неким стручним средњим школама, двојезична наставу и неке друге специфичности. Али, нећемо пробити лимите, мислим да ћемо у некој даљој линији имати само добре вести из просвете”, навео је Шарчевић.

Просветари повећање плата могу очекивати од 1. јануара 2019. године, када закон ступити на снагу, казао је Шарчевић и додао да ће почетком децембра бити предложен буџет Скупштини, док је план да се буџет на Влади представи до 20. новембра.

“Зато сви ово разговори и даље теку, али смо радили и то не због штрајка, штрајк апсолутно овог пута није био потребан. Ово је више била потреба да се такмиче међусобно и да држе држави врат чврсто да би се нешто десило. Није било потребе. Ми смо имали намеру да се то једном исправи и они су то знали”, закључио је Шарчевић.

Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


14 коментара на "Шарчевић: Ко све прелази у 9-1 платну групу и кад се очекује прво повећање

 1. Aleksandra каже:

  Da li tu pripadaju i vaspitac u predskolskim ustanovama sa visokom stručnom spremom, sto se tice povećanja plate od 01.01.2019.god.Hvala

 2. Ja каже:

  U jeee! Ne lipsi magarce do zelene trave!!!!

 3. Milena каже:

  Sta je sa uciteljim koji rade u produzenom boravku kojima je iz ne znam kog razloga ukinuto razredno staresinstvo,imaju dnevnik,prate i upisuju napredovanje dece imaju saradnju sa roditeljima i upisuju sve sednice? Bukvalno rade isto sto i ucitelji. Radno vreme od 11h do 17h. Ucitelj koji je u stalnom radnom odnosu preko 20godina i rasporedjen tu po resenju direktora. Totalna degradacija. Gde smo mi,gde je pravda za nas?

  1. Tasha каже:

   Ni slučajno ne radite isti posao kao učitelji. Ne držite nastavu i ne pravite operativne i globalne planove za 10 nastavnih predmeta. Nema potrebe da nabrajam dalje, ovo je i više nego dovoljno da uvidite razliku. Iskreno, žao mi je što ste u boravku mimo svoje volje, ali to nije razlog da se izjednačavate sa učiteljima u redovnoj nastavi. Poštovanje

  2. Nevena каже:

   Kod nas je jedan od dva učitelja razredni starešina i obavlja sve dužnosti vezane za administraciju, a drugi samo predaje polovinu predmeta. Razlika od 2000 din. nije velika s obzirok koliki posao obavljaju razredne starešine.

 4. Valentina каже:

  Nema pravde za nas sa 15 godina staza, licencom, strucnim usavrsavanjima, rukovodiocima timova i strucnih veca, sa najvisim nagradama sa republickih takmicenja…a bez staresinstva..cak 6 platnih razreda u okviru 8. grupe zaostajemo u odnosu na kolege pocetnike sa razrednim staresinstvom i koji su automatski u 9.grupi…Sta je sa jedinstvenim zahtevom da SVI nastavnici, nosioci delatnosti, sa VII stepenom strucne spreme budu u istoj platnoj grupi??? Pravda ispred para!!!!

  1. Nikola каже:

   Radim u tri skole, Zavrsio sam elektrotehnicki fakultet. Ostajem u osmoj grupi jer nemam staresinstvo. Savrseno.Ali zato kolega koji nije strucan za predmet koji predaje a jeste razredni staresina prelazi u devetu grupu.

   1. Roske каже:

    Ako kolega nije strucan za taj predmet koji predaje ne priynaje mu se visoka strucna sprema, pa iako ima staresinstvo ne moze biti u 9. platnoj grupi.

 5. Н. Р. каже:

  А шта са наставницима са 6.степеном? Где су они,са старешинством и без?

 6. Rapsodi каже:

  Ala im je povecanjeeee… Bez 150 000 din. Nista. I to minimum

 7. Ivanka каже:

  Poštovani ministre a šta je sa nama koji godinama radimo na odredjeno vreme , 12 godina radim na odredjeno vreme bez prekida u nastavi sa sedmim stepenom stručne spreme. Mi i meni slične kolege smo žrtve našeg obrazovnog sistema bez izgleda da ćemo ikada biti primljeni na neodređeno pošto je aktuelna zabrana zapošljavanja . O nama niko ne brine čak kažu da i nismo u sistemu a ispunjavamo sve svoje obaveze kao kolege u stalnom radnom odnosu . Volela bih da mi neko odgovori na to pitanje ???

 8. Ljiljana каже:

  Interesuje me da li će se ispraviti nepravda vezana za neplaćanje minulog rada van ustanove za nastavnike stručnih predmeta u srednjim školama?. Zar to ne bi trebao da bude čak i jedan od uslova da bi nastavnik mogao kvalitetno da predaje stručne predmete? Dokaz da i sam zna da radi ono što priča.

 9. Goran каже:

  Ako niste zadovoljni nađite drugi posao ili radite privatno.

  1. Božović Vladan каже:

   Nećemo da tražimo drugi posao, i nećemo da radimo privatno. hoćemo sa ovim poslom da imamo drastično veće plate, jer ove plate sada su bedne i nipodaštavajuće.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама