Шарчевић: Конкурс за 200 наставника за израду наставног плана и програма

октобар 21, 2016

Министар просвете Србије Младен Шарчевић изјавио је да ће убрзати мере против 224 директора школа који су запошљавали мимо конкурса и листа с технолошким вишковима.
sarc“Било је таквих ситуација са директорима, неке од њих су стигле и до Агенције за борбу против корупције. Убрзаћемо све мере које ми закон дозвољава”, рекао је Шарчевић новинарима у Београду.
Говорећи о техношким вишковима у просвети, он је казао да је тај број опао и да их је сада мање од 2.300.
Унија синдиката просветних радника Србије је данас саопштила да су 224 директора прекршила закон запошљавајући без конкурса и мимо листа с технолошким вишковима.
Министар просвете најавио је у Београду конкурс за 200 наставника који ће учествовати у изради наставног плана и програма за наредну школску годину.
“Имамо састанке са заводима где ћемо бирати људе различитих профила. Идемо на тематско планирање, хоризонталне видове плана и наставе, што ће резултирати квалитетнијим плановима и програмима наставе, мањем оптерећењу ученика, квалитетнијој обуци наставника”, рекао је Шарчевић.
По његовим речима, “то је реформа коју треба да осете родитељи и ђаци” што ће и видети већ следеће школске године.
Пре увођења теоријске обуке за возачки испит у средње школе у Србији, требало утврдити колико су ученици оптерећени и каква је ситуација с другим областима у школском програму, изјавио је Шарчевић.
Ауто-школе су недавно предложиле да се укине теоријска настава и полагање у ауто-школама и да се стицање знања из ове области пребаци у средње образовање.
“Постоје области у разним предметима које су сродне и може се доста уштедети ако се тако посматрају. Морамо видети и да ли наставници у својој агенди од 40 сати, стварно имају 10 сати припреме”, рекао је Шарчевић.
Извор: Бета

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


7 коментара на "Шарчевић: Конкурс за 200 наставника за израду наставног плана и програма

 1. Биљана Гачановић каже:

  У време кад је Вербић још био министар просвете запослени у Заводу за унапређивање васпитања и образовања проследили су иѕдавачким кућама министров предлог да аутори уџбеника дају своје предлоге о изменама и допунама наставних планова и програма. Азторски тим Завода за уџбенике за предмете Свет око нас и Природа и друштво је свој предлог доставио на време- Нисмо успели да сазнамо шта се с тим, од аутора траженим, предлозима иѕмена програма десеило. . .

 2. Radoje каже:

  Samo napred ministre,deluje mi kao iskusan prosvetar koji je prosao sve i svasta u razlicitim obrazovnim sistemima.Poznaje dobro sistem za razliku od prethodnika. Ukoliko bude uporan i radio timski verujem u postepeni boljitak u celom obrazovom sistemu.Moraju se stvari postepeno menjati, ne mozemo raditi kao profesori u nase vreme,tada je to bilo za ono vreme savrseno. A danas u danasnje vreme pored savremenih obrazovnih tehnologija treba se prilagoditi savremenim metodama usmeravanja ucenika prema svojim sklonostima i interesovanjima,da bi smo sacuvali interesovanje za skolu koje sve vise gubi smisao. Cuvajte se ministe mafijaskih lobia u prosveti,pobedice vas. Direktori ,a direktori si posebna (uglavnom)najcrnja prica u prosveti, politicke figure i najcesce najveci neradnici u sistemu.

  1. Igor каже:

   Gde ti zivis medo?😃

 3. Gorjana каже:

  Ha..ha…ha….ha!!
  Zivi bili pa videli…kad se ispostavi da su ti zaposljavani kao i direktori SNP …..ha…ha..haaaa!!
  Dosta vise lazovcine lazljive!!
  Ko ce vam vise verovati…verovatno neupuceni i vasi pajtasi.
  Sramota!!

 4. AK каже:

  Ovaj čovek se rastrčao na sve strane i sve sama demagogija dok prosveta tone u sve dublji ponor.Šta bi od povećanja plata,MOŽDA bude 2% dogodine.PROPAST!!!

 5. Danilo каже:

  Problem je nastao kada su stranke morale da se oduže svojim članovima zapošljavajući ih u javna preduzeća… A pošto smo imali više političkih talasa, tako se i broj takvih zaposlenih sa svakom promenom vlasti, povećavao…I tako su javna preduzeća puna i SPSovaca, DSSovaca,DSovaca, RSovaca i sada poslednji talas SNSovaca, koji su u velikom procentu nestručni za posao koji obavljaju…Po školama mnogi od njih su zaposleni na neodredjeno…Ukoliko postoji ozbiljna namera da se nešto pozitivno učini, moraju se svi zaposleni proveriti. i prema stručnosti ponovo zaposliti…

  1. АК каже:

   Страначки кадар не држи дневник већ се запошљава у министарству просвете и ,,соли” памет онима што стварно изгараjу са децом и родитељима на грбачи.Плате су смањене запосленима у здравству и у основним и средњим школама,остали су се снашли да то смањење избегну.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама