Шарчевић: Конкурси најлошији модел за запошљавање

3 априла, 2019

Више од 25.000 људи у просвети ради на одређено време, а од 1. јануара 2018. године до данас владина Комисија за давање сагласности за нова запошљавања одобрила је свега 158 конкурса за пријем у радни однос на неодређено време у основним и средњим школама.


Синдикати поздрављају иницијативу министра просвете Младена Шарчевића да се укине забрана запошљавања, али указују да расписивање конкурса треба да буде под контролом.

– Мој став је да би било веома паметно и пожељно да се укине закон који забрањује запошљавање, и то почев од просвете. У том статусу је 25.000 људи и запослење за стално би им помогло и да се лакше одлуче за заснивање породице, да лакше реше стамбено питање подизањем кредита. Ми не правимо нове трошкове држави. Реч је о слободним нормама, односно људима који већ раде. Уколико говоримо о наталитету и политици Владе Србије да подижемо наталитет, ово је можда и најјефтнија мера коју држава може да уведе одмах, имајући у виду да од тих око 25.000 запослених, више од 90 одсто чине жене – каже министар Шарчевић за Данас.

Он сматра да је објављивање конкурса најлошији модел за запошљавање.

– Бољи модел је онај који је некада био у Закону о раду, да се можда донесе неки акт, којим ће бити сви људи који раде дуже од годину дана на слободном месту норме аутоматски да буду преведени на запослење на неодређено време. И синдикати знају да сам од првог дана стао на страну тих људи и да уз велику сарадњу, а негде и претњу директорима школа, не дозвољавам да се ти људи изманипулишу и да их после неког времена склоне и доведу друге. Све те случајеве ћемо строго да контролишемо – истиче Шарчевић.

Унија синдиката просветних радника Србије поздравља ову иницијативу и позива министра да у сарадњи са синдикатима започне израду подзаконских аката који ће омогућити да се успоставе јасна правила и критеријуми за пријем у радни однос на неодређено радно време.

– Мислимо на правила која ће дати предност онима који у систему већ годинама раде на одређено. Ако тих правила не буде, опет ћемо доћи у ситуацију да се конкурси расписују тамо где нема потребе, или да радни однос на неодређено радно време не заснују постојећи запослени који су током досадашњег рада на одређено показали високе квалитете – каже за Данас Милан Јевтић из Уније синдиката просветних радника.

Слободан Брајковић, председник Синдиката радника у просвети Србије, сматра да решавање статуса запослених на одређено време неће негативно утицати на судбину технолошких вишкова, јер је претходних година велики број запослених збринут, а они који су и даље на листи могу да буду ангажовани на места радника који ће отићи у пензију. Брајковић истиче да би нова запошљавања требало да буду под контролом радних група и подгрупа за праћење ангажовања запослених у образовним установама, које постоје у свим школским управама.

Дејан Недић, директор Друге економске школе и председник Друштва директора школа Србије, сматра да је иницијатива министра Шарчевића „сјајна ствар“. У последњих осам година у просвети су, како каже, конкурси одобравани „на кашичицу“ док их је у здравству било много више. Он сматра да би, у случају расписивања конкурса за запослење на неодређено време, синдикати требало да дају своје мишљење, али да они не могу да одлучују ко ће добити посао. Подсећа да је по Закону о основама система образовања и васпитања директор школе прва, а конкурсна комисија (коју именује директор) друга инстанца у процедури пријема у радни однос на неодређено време и додаје да ће „свако паметан и нормалан“ изабрати најквалитетније кандидате.

Брнабић без одговора

Јуче смо покушали да сазнамо какав је став премијерке Ане Брнабић о иницијативи министра Шарчевића, али одговор до закључења овог издања Данаса нисмо добили.

Пише: В. Андрић

Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шарчевић: Конкурси најлошији модел за запошљавање"

  1. Anchy каже:

    Ministarka dobila dete i bez bojazni će joj se partnerka vratiti na posao. A ja ljudi moji skoro 5 godina radim u prosveti, svake godine na takmičenjima MOJI učenici osvajaju prva mesta, a ja vapim za proširenjem porodice, od koje me deli ugovor na neodredjeno. Medjutim pošto je 37 na pragu, bojim se da nije kasno!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама