Шарчевић: Мала матура ће бити полудигитална

26 маја, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је за РТС да су уведене новине и да ће мала матура за ученике основних школа бити полудигитална. Проба мале матуре је, како каже, служила само за проверу и њу је урадило 66.000 ђака.


Проба мале матуре је, како каже, служила само за проверу и њу је урадило 66.000 ђака.

“Мала матура ће имати претфазу, ученици су имали тестове затвореног типа да би могло лакше да се обави онлајн, задаци отвореног типа имају за циљ да примењују знања. Урадиће још једну пробу тиме што ће 1. јуна доћи у школу, дати књижицу, да печатирају слику, носе два теста кући – матерњи и комбиновани тест, погледаће типове питања да осете тест. Другог јуна то доносе у школу и раде математику по моделу који је сличан прошле године и немају шта да се брину”, рекао је Шарчевић.

Подсећа да се 17. 18. и 19. јуна раде прави тестови од 9 до 11 часова. Како напомиње, тестови су одштампани и безбедни, а штампани су у Заводу за квалитет.

“Инспектор доноси тест у присуству школске управе, ради се у амбијенту где је преписивање сведено на минимум, тестови се скенирају, скенери су у свим управама и прегледа се преко софтвера”, објаснио је министар просвете.

Када су у питању уписи на факултете, будући бруцоши ће се пријављивати онлајн. Апликације су постављене, од 24. до 29. су уписи, а онда крећу пријемни до 5. јула, рекао је Шарчевић.

Он каже да смо при крају школске године која је била другачија од свих претходних, како за ђаке, тако и за професоре и родитеље, а да су неки ђаци од онлајн наставе имали корист.

“Нека деца која су у колективу давала мање резултате могла су да дођу до изражаја. Могли су да се комбинују модели пројектне наставе. Радимо студију са Институтом за педагогију, Заводом за квалитет и Уницефом где ћемо имати комплетну ситуацију сагледано из угла школе, ученика и родитеља и видећемо у ком обиму је систем зрео за даље ствари, а где морамо да појачамо, обучимо”, рекао је Шарчевић.

Указао је да се ишло донекле самоиницијативно од стране запослених, али и заједничком сарадњом.

“Ово је било: седај у авион и вози, да ли си знао или ниси, није те нико ни питао”, рекао је министар.

Говорећи о екскурзијама следеће године, Шарчевић каже да је дао сугестију да се оне одрже у нашој земљи.

“На кризном штабу ће бити говора шта са матурским екскурзијама, и шта са будућим екскурзијама – напоље се неће ићи, а од степена безбедности ћемо видети степен организовања”, закључио је Шарчевић.

Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама