Шарчевић: Многи долазе с петицама из средње школе, а падају испите на факултету

јун 13, 2019

Министар просвете Младен Шарчевић уочи завршног испита основаца изјавио је да ће на малој матури сигурност тестова осигурати директори, надзорне службе школских управа, инспектори с локала и с републичког нивоа.

Н1

Шарчевић је гостујући у Београдској хроници истакао да су у школама, где је раније контрола била јако лоша, сада мере веома ригорозне: “У праћењу саме процедуре штампања и дистрибуирања тестова учествује доста људи. Ја ћу са 18 помоћника вршити надзор. На малој матури ће доћи и сви инспектори с локала и с републичког нивоа, саветници и начелници школских управа”.

Напомиње да је младим матурантима пресудно да одлуче да ли желе да студирају или да раде после средње школе, те да у складу с тим треба да одлуче, и првом случају да иду у гимназију, а у другом да бирају дуалне смерове којима ће себи обезбедити посао и плату: “Завршни испит је битан за младе људе и њихове породице јер је и квалификациони и сертификациони, њиме завршавају један ниво школовања, али и прикупљају поене за даље образовање”.

Додаје да је се увођењем богате понуде гимназијских смерова повећао број осмака који се опредељује за Гимназију: “Богатством изборних програма обезбедићемо универзитетима и високим струковним школама студенте с бољим ускостручним знањем, јер сада многи долазе с петицама из средње школе и падају испите на факултету”.

Истиче да ће у наредном периоду тежиште посебно бити стављено на унапређење средњег стручног образовања и на целоживотно учење кроз образовање одраслих.

Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама