Šarčević: Mnogi dolaze s peticama iz srednje škole, a padaju ispite na fakultetu

13 juna, 2019

Ministar prosvete Mladen Šarčević uoči završnog ispita osnovaca izjavio je da će na maloj maturi sigurnost testova osigurati direktori, nadzorne službe školskih uprava, inspektori s lokala i s republičkog nivoa.

N1

Šarčević je gostujući u Beogradskoj hronici istakao da su u školama, gde je ranije kontrola bila jako loša, sada mere veoma rigorozne: “U praćenju same procedure štampanja i distribuiranja testova učestvuje dosta ljudi. Ja ću sa 18 pomoćnika vršiti nadzor. Na maloj maturi će doći i svi inspektori s lokala i s republičkog nivoa, savetnici i načelnici školskih uprava”.

Napominje da je mladim maturantima presudno da odluče da li žele da studiraju ili da rade posle srednje škole, te da u skladu s tim treba da odluče, i prvom slučaju da idu u gimnaziju, a u drugom da biraju dualne smerove kojima će sebi obezbediti posao i platu: “Završni ispit je bitan za mlade ljude i njihove porodice jer je i kvalifikacioni i sertifikacioni, njime završavaju jedan nivo školovanja, ali i prikupljaju poene za dalje obrazovanje”.

Dodaje da je se uvođenjem bogate ponude gimnazijskih smerova povećao broj osmaka koji se opredeljuje za Gimnaziju: “Bogatstvom izbornih programa obezbedićemo univerzitetima i visokim strukovnim školama studente s boljim uskostručnim znanjem, jer sada mnogi dolaze s peticama iz srednje škole i padaju ispite na fakultetu”.

Ističe da će u narednom periodu težište posebno biti stavljeno na unapređenje srednjeg stručnog obrazovanja i na celoživotno učenje kroz obrazovanje odraslih.

Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama