Шарчевић: На удару прво радници по уговору

Не слажем се да троше паре, а да не раде свој посао
Нови круг рационализације у образовању очекује се већ на лето, али уместо запослених у школама “на удару” ће најпре бити радници ангажовани по уговору о привремено-повременим пословима у институцијама које су под окриљем Министарства просвете, а које министар Младен Шарчевић назива “сателитским”.
 

Фото “Данас”

Реч је о јавним предузећима Завод за уџбенике и Нуклеарни објекти, заводима за унапређивање образовања и вредновање квалитета образовања, Јединици за управљање пројектима, студентским и ученичким домовима, Центру за промоцију науке (ЦПН)… Превелики број запослених, неконтролисано трошење буџетских пара, нерад… све то им замера министар Шарчевић, који каже да је детаљном анализом њиховог рада почео да се бави крајем прошле године.
– Просветни радници су били врло незадовољни радом два просветна завода и њих смо натерали да почну да раде. Чак и Завод за уџбенике има превелики број запослених, преко 300. То су покушали да оправдају конкуренцијом са другим великим издавачким кућама, што није тачно, јер оне имају мањи број запослених, а понашају се тржишно. Сва ова тела која сам поменуо нико досад није дирао, понашали су се како су хтели, сигуран новац им је стизао, а ако зараде и нешто преко тога учешћем у пројектима и слично, све то им је одговарало. Немам ништа против да неко заради, и сам сам предузетник, али се не слажем да троше паре, а да не раде свој посао – истиче Шарчевић за Данас.
* Тврдите да је крајем прошле године планирана смена директора ЦПН-а Немање Ђорђевића и да она нема везе са писмом у којем Вас позива да се изјасните о петицији за ревизију изучавања теорије еволуције.
– Ђорђевићу сам прошле године лично рекао да нисам задовољан радом Центра, кадровским решењима и начином на који се троши новац. Правилници који се помињу у предлогу за његово разрешење управо се односе на контролу трошења новца и то на службена путовања, мобилне телефоне и репрезентацију. Те правилнике није предложио Управном одбору, иако је то његова обавеза по Статуту ЦПН-а. Два месеца сам тражио да ми доставе систематизацију радних места, из које сам, када је напокон стигла, видео да се промоцијом науке бави јако мало научника, а да велики део кадра нема никакве везе са науком. Истовремено, добили смо притужбе младих доктора наука да немају приступ Центру и научним клубовима. Добили смо и информације да је Математички институт САНУ прекинуо сарадњу с њима и то баш током месеца математике.
* Kако ћете решити проблем вишка запослених у ЦПН-у ако смените директора?
– Најпре мора да се уради систематизација. Њу сам тражио још у новембру, а Ђорђевић је направио такву да може да буде директор, а не би смео.
* Он тврди да ти услови пишу у Закону о научноистраживачкој делатности.
– Нека пише шта год хоће, али Центар није препознат као институција које се бави популаризацијом науке. То кажу људи који су конзументи тога.
* Зашто сте повећали буџет ЦПН-а ако нисте били задовољни како се новац троши?
– Зато што морамо да мислимо о популаризацији науке, али ја овде говорим о спровођењу свега тога, о плану рада, трошењу средстава… Послаћу ревизорску инспекцију да се види како је новац трошен, колико се пута ишло у иностранство и зашто. Имате, рецимо, пет сајмова науке на које се троши огроман новац и није потребан велики број људи, њих можете ангажовати и преко студентске задруге. Никад нисам добио извештај ЦПН-а о томе шта и како раде, они морају да подносе извештај о раду и да имају правилнике о трошењу новца. Што се тиче буџета, он је повећан да би се помогло регионалним центрима за таленте, који се данас гасе и једва преживљавају, а од ЦПН-а су добили занемарљиву помоћ, само два милиона, а буџет Центра је око 100 милиона. Ти центри практично раде на добровољној бази, а као менторе имају велики број професора универзитета. Kао наставник сам оснивач једног од тих центара, то је база коју морамо да ојачамо и преко које треба да се спроводи образовна и научна политика.
* Да ли смена директора ЦПН-а има везе са његовим учешћем у “Маршу за науку”, који се одржавао када и Протест против диктатуре?
– У то не улазим. Он је послао мејл Влади док је био у иностранству у којем образлаже своје учешће у протесту научника и мени је тај мејл прослеђен. За мене је он манипулатор. Не сме да нападне Вучића, али се цела прича о Дарвиновој теорији згодно наместила да нападне мене као свог шефа.
* Kо је још смењен у поменутим институцијама?
– Пре неколико дана је смењен директор Јединице за управљање пројектима јер ту постоји читав низ проблема, од започетих и недовршених објеката, пропадали су кредити… Стицајем добрих околности смо успели да сачувамо Весну Вандић, која је ту радила, и она ће убудуће водити ЈУП. Чекају нас велики пројекти, као што је изградња Научно-технолошког парка у Новом Саду. Председник сам одбора за изградњу тог парка и не могу да се понашам неодговорно. Да сам остао да радим са људима који су раније ту били, или бих отишао у затвор или бих морао да поднесем оставку. Понављам, радом свих поменутих институција сам почео да се бавим пре шест месеци и када су расписани избори прича је злоупотребљена у јавности да гасимо Студентски културни центар.
* Да ли сте одустали од спајања СKЦ-а и Дома културе Студентски град?
– За сада јесмо, али сам од њих тражио да се повежу и размењују програмске садржаје, да заједнички планирају како би се повећао квалитет онога чиме се баве. Управо се очекује расписивање конкурса за директора Дома културе Студентски град. Што се тиче СKЦ-а, формиран је Управни одбор, али сам добио писмо запослених у којем указују да је то урађено мимо процедуре, да је тај одбор направљен по пријатељској и рођачкој линији. Направио сам тим људи који ће испитати о чему се ради. Морам да поменем пример Студентског културног центра Нови Сад који има 19 запослених и ради феноменално, а два београдска центра имају скоро 140 запослених.
* До сада сте сменили већину помоћника бившег министра, па чак и неке сараднике које сте лично довели. На та места се убацују и партијски кадрови. Kоје квалификације, рецимо, има човек који је као дојучерашњи радикал прешао у СНС и постао државни секретар?
– Где је он прешао ствар је политике и у то се не мешам. Партијски договори постоје одувек и то није тајна. Међутим, имам договор да могу да заменим оне чијим радом нисам задовољан. Поменути државни секретар ће радити на умрежавању школских управа и инспекција, правне службе и финансија, а за то му не требају неке посебне квалификације. Видећемо да ли ће имати капацитет. Неке људе које сам добио сам натерао да раде, а веома сам задовољан што сам неке добио, попут државне секретарке Ане Марије Вичек. Имам одличне помоћнике за основно, средње и високо образовање и тај тим сада може добро да ради.
“Претресање” студентских домова
* Kажете да ће “претресање” рада студентских и ученичких домова тек доћи на дневни ред и да се и ту дешавају злоупотребе.
– У студентским и ученичким домовима се доста ствари прикрива и бићу упоран да се ту ствари расплету. Због лењости и безобразлука годинама уназад су многе европске паре улагане у изградњу и уређење домова. То није лоше, али је рађено неплански. Имате дом у Владимирцима са 200 места. Kо ће тамо да дође? Све то је рађено по класичној шеми – изградњу и реконструкцију су радиле фирме које су некоме биле блиске… Нећу стати док то не истерам.
Пише: Весна Андрић
 
Извор: Данас