Šarčević: Nacionalni prosvetni savet se obrukao izbacivanjem Desanke Maksimović

jun 9, 2020

Ministar prosvete Mladen Šarčević ocenio je da se Nacionalni prosvetni savet (NPS) obrukao sa propustom izbacivanja dela Desanske Maksimović iz literature, iako pre toga nisu pravili “velike faulove”.

Foto: Nova.rs

“Komisija Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitavanja dala je predlog. Namere su bile dobre, ali u lošoj realizaciji. NPS je trebalo da uradi glavni deo posla, da ukaže na propust. Dali su pozitivno mišljenje. Kakav bih ja bio ministar kada bih pogazio stav NPS – verovatno najgori na svetu, stao bih protiv stava najboljeg dela struke koju imamo”, ocenio je Šarčević za “Politiku”.

Hvala bogu, rekao je Šarčević, došlo je do reakcije stručnog dela javnosti.

Programi srpskog jezika i književnosti za treći i četvrti razred gimnazije, u kojima nema dela Desanke Maksimović, objavljeni su u Prosvetnom glasniku od 2. juna, a pravilnik u kome se oni nalaze potpisao je ministar prosvete Mladen Šarčević 27. aprila.

Prethodno se još prošle godine o tim programima izjašnjavao Nacionalni prosvetni savet i nikakvih primedbi na to što su izostavljena dela naše poznate pesnikinje nije bilo. Međutim, nakon toga svi su tvrdili da sa celom pričom nemaju ništa i odgovornost prebacili na Komisiju za srpski jezik i književnost koju je formirao Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, koja je sačinila predlog.

Nakon reakcije javnosti, na vanrednoj sednici NPS odlučeno je da poezija Desanke Maksimović ostaje u punom obimu u školskom progamu, kao i do sada.

Autor: Politika, 021

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama