Шарчевић: Национални просветни савет се обрукао избацивањем Десанке Максимовић

9 јуна, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић оценио је да се Национални просветни савет (НПС) обрукао са пропустом избацивања дела Десанске Максимовић из литературе, иако пре тога нису правили “велике фаулове”.

Foto: Nova.rs

“Комисија Завода за унапређивање образовања и васпитавања дала је предлог. Намере су биле добре, али у лошој реализацији. НПС је требало да уради главни део посла, да укаже на пропуст. Дали су позитивно мишљење. Какав бих ја био министар када бих погазио став НПС – вероватно најгори на свету, стао бих против става најбољег дела струке коју имамо”, оценио је Шарчевић за “Политику”.

Хвала богу, рекао је Шарчевић, дошло је до реакције стручног дела јавности.

Програми српског језика и књижевности за трећи и четврти разред гимназије, у којима нема дела Десанке Максимовић, објављени су у Просветном гласнику од 2. јуна, а правилник у коме се они налазе потписао је министар просвете Младен Шарчевић 27. априла.

Претходно се још прошле године о тим програмима изјашњавао Национални просветни савет и никаквих примедби на то што су изостављена дела наше познате песникиње није било. Међутим, након тога сви су тврдили да са целом причом немају ништа и одговорност пребацили на Комисију за српски језик и књижевност коју је формирао Завод за унапређивање образовања и васпитања, која је сачинила предлог.

Након реакције јавности, на ванредној седници НПС одлучено је да поезија Десанке Максимовић остаје у пуном обиму у школском прогаму, као и до сада.

Аутор: Политика, 021

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама