Šarčević: Nacionalni udžbenici možda već od 1. septembra, moguće je da neće svaki razred imati posebnu knjigu

25 januara, 2023

Novi v.d. direktor “Službenog glasnika” Mladen Šarčević izjavio je da se nada da će se “nacionalni udžbenici”, koji bi trebalo da sadrže lekcije iz oblasti nacionalne istorije, kulture, jezika i geografije, naći pred đacima od 1. septembra.

Foto: Nova.rs

Šarčević je za današnju Politiku rekao da lekcije, predmeti i oblasti tek treba da budu određeni, kao i da se razmatra da li će svaki razred imati po jednu knjigu, ili će se štampati tri udžbenika – za mlađe i starije osnovce i za srednjoškolce.

“Nacionalni udžbenici neće biti na tržištu, status će im biti poput izborne školske knjige, a obavezaćemo nastavnike da ih koriste. Videćemo na koji način će to država da uredi”, rekao je bivši ministar prosvete.

Naveo je da neće biti direktnog ocenjivanja za znanje iz tih udžbenika, već da će oni biti poput dopune za redovno gradivo.

“Nastavnici će tražiti da ih učenici koriste u izradi projekata, na primer, a onda će u okviru ocene projektne aktivnosti ući i ocenjivanje znanja iz nacionalnog udžbenika”, kazao je Šarčević.

Izvor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama