Шарчевић најавио планове и стратегије Министарства за период до 2030.

17 јануара, 2020

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је на конференцији за новинаре планове Министарства просвете, науке и технолошког развоја, али и стратегије, које се односе на период до 2030. године.

“Крећемо у процедуру представљања стратегије за образовање и науку до 2030. године. Ту ће бити два пресека, а закон предвиђа да се стратегија израђује на седам година, а радиће се и акциони план за првих пет година”, казао је Шарчевић.

Како је напоменуо, на овоме се ради више од осам месеци и у цео пројекат укључени су тимови које чине људи из високог образовања, академске заједнице, института, завода и других експерата у чему им помажу људи из Европске комисије, који су ангажовани на овом пројекту.

Шарчевић је рекао да је актуелна стратегија, која важи до 2020. године, извршена у потпуности. Како наводи министар, нова стратегија имаће неколико сегмената, а први се односи на предшколско и основно образовање и то почетком фебруара, док се почетком марта представља стратегија за средње образовање.

Потом, у априлу су на реду ученички и студентски стандард, а у мају наука и технолошки развој, док ће се у јуну представљати високо образовање. Тај сегмент је циљано остављен за крај, јер су одређене процедуре још у току.

“У међувремену, током лета, сви ће моћи, и стручна и општа јавност да погледа, критикује, даје примедбе, сугестије и све друго што буде потребно. Стручна јавност је већ укључена на више нивоа”, објашњава Шарчевић.

Он је напоменуо да се вршила анализа како се то ради у озбиљним земљама као што су Финска, Естонија, Кина, Јужна Кореја, Шпанија и Португал.

Крај тог процеса огледаће се у виду јавног слушања почетком октобра, док усвајање нове стратегије остаје на Влади.

Аутор: Душица Јовановић

Више на: Н1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама