Šarčević: Najveći problem – usavršavanje nastavnika

Šarčević: Imperativ mi je kvalitet obrazovanja
Novi ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je danas da će imperativ tog resora biti kvalitet obrazovanja i dodao da se menadžerskim pristupom može “štedeti na mnogo čemu, pre nego na zaposlenima u nastavi”.
mladen-sarcevic-gordana-zivojinovic-lazni-skup-privrednici-novac-unuk-foto-1408409992-553301
BEOGRAD – Novi ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević rekao je danas da će imperativ tog resora biti kvalitet obrazovanja i dodao da se menadžerskim pristupom može “štedeti na mnogo čemu, pre nego na zaposlenima u nastavi”.
“Prvo treba da sagledam i podatke i interese Vlade i sve drugo što se tiče smanjenja broja zaposlenih, a lično sam bio četiri puta tehnološki višak”, rekao je novinarima Šarčević prilikom preuzimanja resora od dosadašnjeg ministra Srđana Verbića.
Napominjući da mu je kvalitet obrazovanja imperativ u radu, Šarčević je naveo da đaci u Srbiji moraju da rade “ono što radi ceo civiliziovani svet” i da neke loše navike i instrumente treba menjati.
“Treba da rešimo pitanje siromaštva, jer mnoga deca zbog, možda, nedostatka novca za autobusku kartu ili užinu ne mogu nastaviti dalje srednje obrazovanje. Mislim da o tome i nemamo podatke kvalitetne i dovoljne o tome”, napomenuo je Šarčević.
Šarčević je dodao da je pre za štednju nego za otpuštanje, ali i da ne treba nastavnik koji ima mnogo godina radnog staža da bude zaštićen od toga da  ga proglase tehnološkim viškom  na uštrb mladih i kreativnih nastavnika.
On takođe smatra da mora da se radi na efikasnosti studija i pruižanju prilike nastavnicima da se usavršavaju.
“To je po meni sada najveći problem – usavršavanje ljudi koji će raditi po ovim konaceptima.Cela priča oko prelaska na kvalitetnije modele obrazovnja, osim reprodukticnog obrazovnaja, jeste prelazak na razne konceptualne metode – gde deca aktivinije učestvuju i gde je znanje primenljivo”, rekao je novi ministar.
On je ukazao da je lično primenjivao jedan od modela u obrazovnom asistemu “Ruđer Bosković” već 10 godina.
“Drugo, primenjen je model eksternog ocenjivanja kao bitnog faktora za koji se zalaže i akademska zajednica”, rekao je Šarčević napominjući da lično ne vidi da se njegova mišljenja bilo gde “sudaraju” sa prethodnim ministarstvom, akademskom zajednicom ili stavovima učenika i roditelja, osim možda sa “nekoliciniom koji gube izvesne priovilegije”.
On je istakao da na čelo Ministarstva prosvete i nauke nije došao ovde jer mu fali slava u životu, već jer želi pokretačko obrazovanje da i druga deca imaju bolje šanse i prilike.
Šarčević je napomenuo da poodavno sarađuje sa ministarstvom prosvete i svojim prethodinkom.
“Svestan sam šta je tim gospodina Verbića do sada uradio. U obrazovanju sam 36 godina i znam šta je on zatekao i mislim da je mnogo urđenije ono što ću ja zateći preuzimanjem dužnosti od Verbića koji je pomerio mnoge stvari bitno na bolje”, naveo je Šarčević pozivajući Verbića da ostane u ministarstvu.
 
Izvor: Tanjug