Шарчевић: Настава на даљину мора озбиљно да се схвати

За ученике петог разреда организовани су часови српског језика, математике, биологије, историје, географије. Ученицима шестог разреда додаје се физика, а седмацима и хемија

За основце и средњошколце јутрос у осам сати почела је настава на даљину преко РТС 3 и платформе РТС Планета.

За основце нижих разреда организовани су часови математике, српског језика и света око нас.

За ученике петог разреда организовани су часови српског језика, математике, биологије, историје, географије. Ученицима шестог разреда додаје се физика, а седмацима и хемија.

Средњошколцима су наставне јединице и теме доступне су на платформи РТС Планета. Обавеза средње школе је да на свом сајту постави банер са свим линковима на којима се може приступити лекцијама и платформама за учење.

На РТС 3 се емитују посебно припремљени и адаптирани образовни садржај у складу са планом и програмом наставе и учења, који се снимају ових дана у ОШ „Иван Горан Ковачић” у Београду. Предавачи су учитељи и наставници из свих школа у Београду.

Распоред часова за данашњи програм изашао је јуче на сајту Министарства просвете(www.rasporednastave.gov.rs). Пракса ће бити да се на том сајту дан раније објављује рапоред часова.

За све ученике од првог до седмог разреда емитоваће се образовни садржај у блоковима од по два часа дневно. Час ће трајати пола сата са паузом од по пет минута.

За ученике осмог разреда емитоваће се едукативни садржај у блоковима од по три часа дневно, од којих ће два увек бити српски језик и математика, а трећи час један од предмета који се полажу на завршном испиту.

Сви емитовани часови биће доступни на платформи РТС Планета, где се могу накнадно и више пута прегледати, истог или наредног дана. Оператери неће наплаћивати проток и пренос података за наведене едукативне садржаје.

Учитељи и наставници биће у обавези да прате и бележе податке о напредовању ученика током учења на даљину кроз домаће задатке, вежбање, провере, пројекте, презентације.

Министар просвете Младен Шарчевић рекао је да ће бити провере знања за ученике, као и да се не одустаје од мале матуре и да се за то увелико припремају тестови.

„Неће се одустати од мале матуре, штампају се тестови. Неће бити амнестије и да се у средње школе уписује како ко хоће. Настава на даљину мора озбиљно да се схвати”, рекао је Шарчевић јуче новинарима у Београду.

Он је нагласио да се преговара са РТС-ом да се програм прошири и на РТС2 и да би тада било простора и за уметничке часове, као и за стране језике.

За студенте ће сваки факултет организовати онлајн наставу. Поједини факултети већ имају акредитоване онлајн студијске програме, неки имају технику да снимају емисије и постављање на платформе, али сви су у обавези да одржавати комуникацвију са студентима мејлом, преноси Танјуг.

Расељавају се и студентски домови. Већина је још јуче напустила собе и отишли су кући. За мали број студенат држава је у обавези да се побрине и да им обезбеди смештај, а то су студенти из програму ‘Свет у Србији’.

Извор: Политика