Šarčević: Nastavnici da promene metodologiju prenošenja znanja

decembar 9, 2019

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže da je suština reformi u prosveti promena načina prenošenja znanja.

N1

Prema njegovim rečima, samo nastavnici gradivo mogu učiniti zanimljivijim i dodaje da se bolji rezultati na PISA testu očekuju 2021. godine.

“Ne možemo izbaciti iz sadržaja nijedan zakon fizike, nijednu oblast matematike, ali mogu se učiniti zanimljivijim tako što će ih nastavnici drugačije predavati”, rekao je Šarčević za Pink.

On je, komentarišući rezultate PISA testa, koji su pokazali da je trećina učenika u Srbiji funkcionalno nepismena, rekao da deca uče napamet i reprodukuju sadržaj, a da PISA zahteva povezivanje gradiva, praktični rad, zapravo projektnu nastavu za koju Srbija nema obučene nastavnike.

“Od EU smo dobili novac za obuke nastavnika, kako da promene metodologiju prenošenja znanja. To je ono što PISA traži”, rekao je ministar i dodao da se po reformisanom programu krenulo prošle školske godine.

Šarčević je naglasio da se bolji rezultati na PISA testu očekuju 2021. godine, a “očekivano bolji” 2024. godine.

Izvor: Tanjug, Pink

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "Šarčević: Nastavnici da promene metodologiju prenošenja znanja

 1. Biljana Gačanović kaže:

  Jedan od starih običaja u Srbiji je zavaranje nevolje menjanjem imena (naziva). Ako se dete razboli od neke smrtonosne bolesti roditelji su ga iznosili na put i molili prvog prolaznika da mu da novo ime. I kad bi smrt došla da uzme dete njega u kući nije bilo – bilo je dete drugog imena po koje smrt nije došla. Ovaj običaj preneo se i na reforme u prosveti. Čim bi neka reforma obolela menjani su nazivi – u vreme Kneževića insistiralo se na aktivnom učenju, potom na učenju po ishodima, a zatim na projektnoj nastavi. Uspešna metoda prenošenja znanja oduvek je bila Sokratova babička metoda – zgodno postavljenim, zanimljivim pitanjima, kod učenika razvijati logičko mišljenje i dovoditi ih do otkrivanja znanja.

 2. Anica kaže:

  Put za bolji uspeh je jednostavan:SMANJITE BROJ u čenika u odeljenjima,ima ih preko 30 u srednjim školama,ali naravno nećete zbog više potrebnog novca,a prosveta je mesto za uštedu i nije neka glasačka mašina.

 3. Marko kaže:

  Šarčević evidentno ima komplekse iz fizike i matematike. Ko zna kakve je ocene imao u osnovnoj i srednjoj skoli ako ih je uopšte završio. On sigurno ne bi prosao na pisa testu. Ne mogu se svi predmeti predavati na isti način. On nije nikakav stručnjak ni zq fiziku ni za matematiku. Nigde ne piše da nauka nužno mara biti zabavna. Ako primenimo njegove metode dobićemo još lošije testove. Treba vratiti sve na stanje pre reformi kada su ucenici imali rezultate u svetskom vrhu a ne tonuti dalje u propast nacije.

 4. Nastavnik kaže:

  Vi ste mislili da je tri dana seminara dovoljno?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama