Šarčević: Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja!

april 10, 2018

Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja za učenike u školama, predviđeno je novim Pravilnikom o đačkim ekskurzijama, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević.

N1


Šarčević je dodao da je na direktoru beogradske Osnovne škole “Kardorđe” da sagleda da li ima osnova za pokretanje disciplinskog postupka protiv nastavnice koja je učenike te škole vodila na privatno putovanje za Uskrs u Amsterdam.
“Prema novom pravilniku svaki od nastavnika će morati da traži dozvolu od uprave škole ukoliko želi da organizuje nešto sa školskom decom, u protivnom biće kažnjen”, rekao je Šarčević.
On kaže da su privatna putovanja koje nastavnici organizuju sa roditeljima postala nepisano pravilo, a da je slučaj iz OŠ “Karađorđe” otvorio “Pandorinu kutiju”. Podseća da je važno gde je takvo putovanje ugovarano, te ukoliko je nastavnica to radila u školi direktor mora da pokrene disciplinski postupak.
“Postoje procedure, javne nabavke u organizovanju ekskurzija. Ukoliko skupite grupu dece vi ste zaobišli sve moguće procedure i napravili sebi posao. Ovde je interes dnevnice i zarade, a ne bezbednost dece”, rekao je Šarčević.
Ministar je ukazao da je odgovornost na direktorima škola, pa i u slučajevima ako znaju i ako ne znaju da nastavnici organizuju takva putovanja.
“Ako nastavnik to radi, a da direktor ne zna, onda je problem sa direktorom. Ako direktor zna, a žmuri na jedno oko, onda je u dilu sa nastavnikom, jer će mu možda ovaj sutra dati većinu na reizboru. E, to više neće moći”, naglasio je ministar.
On je dodao da škole mogu legitimno da organizuju ekskurzije, studijske programe preko Tempus kancelarije i Erazmus plus projekata.
“Direktor škole će snositi velike posledice, kao što će snositi posledice ako ne prijavi nasilje. Ako 15 njih budu smenjeni zbog takvih propusta, onda će i drugi stati na crtu”, zaključio je ministar.
Podsetimo, ovo pitanje pokrenuto je nakon što je nastavnica iz OŠ “Karađorđe” odvela decu za uskršnje praznike u Amsterdam, ali su ona između ostalog obišla i poznatu ulicu “crvenih fenjera”.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Šarčević: Nastavnici više neće moći da organizuju privatna putovanja!

 1. Božović Vladan kaže:

  Kažnjavaj ti svoju decu, i svoju ženu, i onog ko te napravio, a profesore ostavi na miru.

 2. Jox kaže:

  A mogu da imaju privatna obdaništa i privatne škole? Nema sukoba interesa ministre? Sram da te bude.

 3. roditelj kaže:

  Ispitajte gospodine Ministre i organizovanje “ekskurzije” koja se organizuje u Sportskoj gimnaziji. Nastavnica fizike po ko zna koji put privatnim vezama organizuje ekskurzije i na taj nacin pribaclja protiv pravnu korist.Napominjem da za takvo organizovsnje nije raspisan tender niti je skola obavestena.Proverite kod direktora o istonitosti mojih tvrdjenja.

 4. Nikolina Dejanović kaže:

  Što da smenjuje 15 direktora?! Neka lepo strelja 3 direktora i jednog nastavnika, i svi će da se smire! Ovako, ako posmenjuje sve koji mu smetaju, neće imati kome da bude ministar.

 5. Rea kaže:

  Ne kapiram zasto je problem “ulica crvenih fenjera”? Toliko gadosti u nadoj zemlji, na televiziji u novinama, internetu, a mi se zgrazavamo nad tom ulicom. Mislim da nije problem u ulici….

 6. Karika kaže:

  Kod nas se kaže”dokon pop i goveda krštava”.Tako i ovaj naš ministar.Čuva podobne direktore ,tumači na svoj način,kako mu se ćefne,kao da su svi ostali ludi.Ova učiteljica ili nije radila u toj školi ili direktor nije bio na svom radnom mestu duže vreme pa kao ne zna šta se u ustanovi dešava.Ko je ovde lud,zbunjen,a normalan ne postoji?Strašno.Koji su prioriteti ili porivi u ovim glavama svih učesnika,počev od ministra?Oprosti im bože,jer znaju šta rade.

 7. Sladjana kaže:

  A sta je kada direktor skole organizuje ekskurzije i kada mu savet roditelja sacinjavaju njegovi ljudi.Prva rata na ruke a ostalo uplatnice….kao tu nema prevare?Valjda je i bitno da ta deca imaju siguran prevoz i osobu koja je odgovorna za tu decu bilo gde da putuju.Ne vidim posebnu krivicu u toj profesorki sugurno je disa besan jer nije mogao da pokupi kajmak samo za sebe.Retki su ti koji stvarno brinu o nasoj deci.

 8. Zdravko Razumenović kaže:

  Draga deco, ostajte ovde! Sunce tuđeg neba ogrejat vas neće kao što greju PAROVI, ZADRUGA, FARMA sa vašeg domaćeg HAPPY TV NEBA! Koliko licemerja može da stane negde….Ima li dna…

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama