Šarčević: Neće biti dozvoljene eventualne zloupotrebe prilikom zapošljavanja na konkursima

Ministar Šarčević najavio raspisivanje konkursa do kraja januara

Prvo će posao dobiti oni koji su počeli da rade na ugovor 2014. godine

Do kraja januara biće raspisan prvi konkurs za zapošljavanje prosvetnih radnika i na tom konkursu posao će dobiti prosvetari koji su počeli da rade na ugovor 2014. i pre toga, kao i 2015. godine – rekao je Mladen Šarčević, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja. On je naveo da će naredni konkurs biti raspisan u februaru, pa još jedan u martu, i tako će biti zaposleno između 18.000 i 22.000 prosvetara koji godinama rade na određeno.

On je naglasio da neće biti dozvoljene eventualne zloupotrebe prilikom zapošljavanja na ovim konkursima.

– Ministar ima ovlašćenje da smenjuje direktore. Nećemo dozvoliti samovolju direktora, ali ni sindikalne pritiske – upozorio je Šarčević. – Ovo je važna mera i za rast nataliteta, jer je reč o mladim ljudima.

Govoreći o maloj maturi, Šarčević je naveo da je planirao da 2022. godine kombinovani test bude zamenjen PISA zadacima.

Verovatno će biti promenjen i način bodovanja za upis u srednju školu, pa će odnos bodova koje nosi uspeh iz škole i uspeh na maloj maturi biti 50 prema 50, a sada je 60 prema 40.

– Ove godine mala matura biće kao i prethodnih godina – istakao je ministar. – Jedina novina je to što testovi neće biti štampani u komercijalnim štamparijama, već u štampariji koja će biti u Zavodu za unapređenje obrazovanja i vaspitanja pod okriljem Ministarstva. Novina je i to što će se testovi pregledati digitalno, a pri kraju je izrada softvera koju radi Fakultet organizacionih nauka. Rešeni testovi će se skenirati i slati na jedan zajednički punkt, koji će biti u Grafičkoj školi na Novom Beogradu. Tu će se svi testovi digitalno pregledati.

Šarčević je govorio i o novoj strategiji obrazovanja, na kojoj se radi više od osam meseci.

– Već početkom februara biće predstavljeno šta je planirano da se uradi u predškolskom i osnovnom obrazovanju. Za mart je predviđeno da se prezentuje plan za srednje škole, u aprilu učenički i studentski standard i investicije, u maju nauka, a u junu visoko obrazovanje. Aktuelna strategija obrazovanja 2020. u potpunosti je realizovana – istakao je ministar.

Šarčević je naveo i da je plan da 45 odsto učenika upisuje gimnazije i istakao da će u Srbiji biti 13 tipova gimnazija.

– Bila su zanemarena talentovana deca, postojale su samo gimnazije za đake nadarene za matematiku i jezike – podseća ministar. – Slika se već promenila, jer su otvorena odeljenja za đake nadarene za fiziku, IT, biologiju i hemiju, a sada su na red došla specijalizovana odeljenja istorije i geografije, kao i sporta. Sportske gimnazije će drugačije izgledati. One će imati kurikulum opšte gimnazije, ali i mnogo programa vezanih za sport.

Ministar je naveo i da će se raditi na većem broju umetničkih gimnazija, pa će biti otvorene gimnazije za kreativne industrije, dizajn, scensku umetnost, medijsku pismenost…

Tretman nacionalne istorije

Šarčević je istakao da u udžbenicima nacionalne teme moraju da budu zastupljene u punom kapacitetu, u suprotnom udžbenici neće uću u katalog.

– Ovo nije ucena nego nacionalni interes. Ne može se povlačenje srpske vojske preko Albanije objasniti u jednom pasusu. Isto je i sa Jasenovcem, Prvim svetskim ratom… – rekao je on.

Izvor: Novosti