Šarčević: Nedostajaće učitelji

25 avgusta, 2020

Tek dva odsto anketiranih roditelja opredelilo se da njihova deca prate nastavu od kuće. Ministarstvo razmatra dva modela za učenike sa zdravstvenim tegobama – da im obezbedi vizire umesto maski ili da im omogući nastavu na daljinu

Ankete roditelja pokazale su da veliki broj dece želi da nastavu od 1. septembra prati u školi, ocenio je juče ministar prosvete Mladen Šarčević prilikom posete Osnovnoj školi “Simeon Aranicki” u Staroj Pazovi i poručio da će učenicima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu da nose maske biti omogućeno da koriste vizire i da se trenutno razrađuju dva moguća modela, da ta deca krenu da prate nastavu na daljinu ili da im se obezbedi dovoljno vizira.

Nedostajaće učitelji

– Smanjuje se procenat onih koji će pratiti nastavu na daljinu. Na početku anketiranja (od prošle nedelje) bilo je ispod pet odsto (oko 4,5 odsto), a sada je u nekim sredinama dva do tri odsto – podvukao je Šarčević. Ministar je istakao da škole imaju rok do 27. avgusta da dostave ministarstvu koji model nastave će se primenjivati u njihovoj školi i da kao najveći izazov u predstojećoj školskoj godini vidi organizovanje produženog boravka za decu. – U nekim školama će nedostajati učitelji, ali nastojimo da se angažuju kadrovi sa biroa, a imamo i oko 3.000 volontera sa učiteljskih fakulteta – naveo je Šarčević.

Direktorka OŠ “Simeon Aranicki” Slađana Bursać istakla je da se u toj školi 99 odsto učenika opredelilo za nastavu u školi, koja će biti organizovana u četiri smene, te da će od 2. do 4. razreda četvoro učenika nastavu pratiti onlajn, a od 5. do 8. razreda dva učenika koja imaju zdravstvenih tegoba.

Spremni za početak

– To govori da roditelji i učenici imaju poverenja u školu. Pripreme za 1. septembar su u toku – rekla je ona, istakavši da su spremne i sobe za izolaciju ukoliko se pojavi dete ili zaposleni sa povišenom temperaturom. – Učiteljski fakultet nam je javio da postoji mogućnost volontiranja studenata završnih godina – navela je Bursać.

Predsednik opštine Stara Pazova Đorđe Radinović istakao je da će i ove, kao i prethodne godine, svi prvaci na teritoriji opštine Stara Pazova dobiti besplatne udžbenike i kompletan školski pribor od lokalne samouprave. K. Vasković

Izvor: Kurir

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević: Nedostajaće učitelji

  1. Danica kaže:

    Zašto volonteri? Ima previše učitelja na biroima po Srbiji . Treba zaposliti te mlade ljude .Oni ni u kom slučaju neće biti višak. Sve i da ostanu bez časova postoji bezbroj aktivnosti koje oni mogu da realizuju , a koje su Srbiji neophodne .

    1. Aleksa kaže:

      Studenti volonteri po zakonu ne mogu da rade bez nadzora. Znači, ta opcija otpada. To je jedno. Drugo – do početka škole ostala su samo dva radna dana, a ”oni gore” govore kako je sve razrađeno ”u sitna crevca”, da se izrazim tako prosto, ali nedostaju učitelji. Dva dana pred početak škole nedostaju učitelji. Zar se zaista misli da ćemo ih nacrtati i kao table postaviti u odeljenja?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama