Шарчевић: Новом стратегијом уводимо много ствари, настава ће бити занимљивија и деца ће дуже памтити

25 фебруара, 2020

У Нишу је јуче представљен оквир за израду “Стратегије образовања и васпитања до 2027”, за област предшколског и основног образовања и васпитања, пише Танјуг а преноси дневни лист Новости.

Том приликом министар просвете Младен Шарчевић рекао је новинарима да ће бити уведено много нових ствари, као што су учење ка исходима, међупредметне везе и интердсициплинарни модели који, како каже, доводе до пројектне наставе. Министар додаје да је настава базирана на таквом моделу много занимљивија, деца дуже памте и знају да примене стечена знање.

“Ове године ће у шест предшколских установа у оквиру програма ”Године узлета” бити обучено 1.800 васпитача. Програм спада у три најбоља програма за предшколце у Европи по мишљењу Уницефа”, казао је Шарчевић.

Додао је да је новина и увођење једносменског целодневног рада у 311 установа и додао да ће 263 основне школе следеће године ући у једносменски педагошки рад.

“Први пут улазе и средње школе, њих 50 ће ући у једносменски рад и пет специјалних школа”, навео је министар.

Шарчевић је додао да ће од јесени бити покренут програм “Дигитални свет” за ученике од првог до четвртог разреда у оквиру којег се алгоритамски начини учења форсирају већ од почетка основне школе, а у трећем разреду се ради блажа варијанта програмирања.

“Обезбеђујемо много средстава за наставу и учење. Одвојићемо око 860 милиона динара за набавку нових и поправку старих рачунара, тако да ћемо имати близу 50.000 рачунарских јединица, а у 2021.години биће их више од 70.000”, рекао је Шарчевић и додао да је 63.000 рачунарских јединица довољно да мала и велика матура буду потпуно дигиталне.

Аутор: Новости/Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама