Šarčević: Novom strategijom uvodimo mnogo stvari, nastava će biti zanimljivija i deca će duže pamtiti

25 februara, 2020

U Nišu je juče predstavljen okvir za izradu “Strategije obrazovanja i vaspitanja do 2027”, za oblast predškolskog i osnovnog obrazovanja i vaspitanja, piše Tanjug a prenosi dnevni list Novosti.

Tom prilikom ministar prosvete Mladen Šarčević rekao je novinarima da će biti uvedeno mnogo novih stvari, kao što su učenje ka ishodima, međupredmetne veze i interdsiciplinarni modeli koji, kako kaže, dovode do projektne nastave. Ministar dodaje da je nastava bazirana na takvom modelu mnogo zanimljivija, deca duže pamte i znaju da primene stečena znanje.

“Ove godine će u šest predškolskih ustanova u okviru programa ”Godine uzleta” biti obučeno 1.800 vaspitača. Program spada u tri najbolja programa za predškolce u Evropi po mišljenju Unicefa”, kazao je Šarčević.

Dodao je da je novina i uvođenje jednosmenskog celodnevnog rada u 311 ustanova i dodao da će 263 osnovne škole sledeće godine ući u jednosmenski pedagoški rad.

“Prvi put ulaze i srednje škole, njih 50 će ući u jednosmenski rad i pet specijalnih škola”, naveo je ministar.

Šarčević je dodao da će od jeseni biti pokrenut program “Digitalni svet” za učenike od prvog do četvrtog razreda u okviru kojeg se algoritamski načini učenja forsiraju već od početka osnovne škole, a u trećem razredu se radi blaža varijanta programiranja.

“Obezbeđujemo mnogo sredstava za nastavu i učenje. Odvojićemo oko 860 miliona dinara za nabavku novih i popravku starih računara, tako da ćemo imati blizu 50.000 računarskih jedinica, a u 2021.godini biće ih više od 70.000”, rekao je Šarčević i dodao da je 63.000 računarskih jedinica dovoljno da mala i velika matura budu potpuno digitalne.

Autor: Novosti/Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama