Шарчевић о надокнади и оцењивању кад се деца врате у клупе

17 марта, 2020

У емисији Фокус на ТВ Б92 гост је вечерас био Младен Шарчевић и одговарао на питања новинара која се тичу наставе на даљину, плана и програма, оцењивања.

Да ли ће ђаци дефинитивно учити онлајн до краја школске године?

“Рад на даљину не може потпуно да надомести рад у установи, али се може остварити континуитет и можемо имати мање надокнаде”, каже министар Младен Шарчевић.

Када је реч о надокнади министар каже да постоји више сценарија, па да сад не може да даје прогнозе. Додаје и да је важно да док траје настава на даљину имамо неку оцену, евалуацију како све то функционише.

“Требало би да се деца врате у школу у неком тренутку, да се уради надокнада, да се прође оно што је још потребно.”

“Ми сада имамо несагледив дијапазон могућности – дигиталне уџбенике које су издавачи понудили, обучене наставнике, портал Министарства. Можемо одржавати квалитетну наставу и на овај начин.”

 Kренула настава и за средње школе

Од понедељка креће настава и на РТС 2, тако да се сада радимо даља снимања за основну школу. Ради се и музичко и ликовно и физичко, а цео један канал ће бити основна школа. А на једном од канала ће бити и опште-образовни предмети.

“Обухватили смо и јако компликовано средње стручно образовање. Целу армију људи смо ангажовали да у школи “Иван Горан Ковачић” у Београду радимо лекције. То су јунаци овог периода. Наравно, биће ту грешака јер се људи плаше камере, нису то никад радили. Морао сам као децу да их убеђујем да то није страшно.” – каже министар и критикује оне који нападају те људе.

“Напали су једну дивну учитељицу која је уочивши грешку у презентацији коју није правила, скренула пажњу на то, али су тај део исекли. Ти људи су сјајни, нити су питали за новац нити за ризик, већ су дошли да то раде од јутра до мрака. Јер је овде у питању образовање и интерес деце у Србији. Ако у ситуацији где је смрт изнад главе не можемо да се договоримо, ја не знам у којој можемо.”

Први дан наставе на даљину

Министар каже да је добио стотине позитивних коментара, од родитеља наравно. А деци је ово супер, чак питају да ли могу овако увек да уче, допада им се.

“Ја сам јако задовољан, данас је наставни дан протекао одлично, без неких већих грешака и кашњења. Наравно, постоје одређена одступања и није чудо што су нека деца сад слушала лекције које су можда радила. Нека деца су у надокнади након продуженог распуста прошла део, део нису, а ми смо морали да нађемо неку средину. Али нико неће ништа изгубити.” – каже министар.

Ради се и део који се тиче и деце са посебним потребама и националних мањина.

“Уџбеници су увек били помоћна средства, а главни је наставник и наставни план и програм. То се мора поштовати, уз исход. Најважније је да дођете до исхода, да деца знају то што треба да савладају. Ми сад школе и тренирамо да буду аутономне.”

Оцењивање

О начину рада и оцењивања министар каже: “Сваки наставник који ради предао је годишњи, месечне, дневне припреме за рад. Све то постоји и налази се у еДневнику. Вајбер групе су пожељне, али само за сарадњу. Ми ћемо покушати да присуство родитеља буде активно. Провераваћемо ко се укључује у наставу и пратити. Ми то сада можемо. Имаћемо разне моделе еволуирања рада. Сад ће наставник да пита родитеља, да ли сте после лекције завршили радне вежбе, како је то прошло? Родитељ на вајбер групи треба да да повратну информацију коју наставник уноси.”

Министар додаје и да у условима када имате “чудо над главом” оцена није најважнији. Важан је континуитет праћења наставе.

“Кад се деца врате у систем, сумативно ћемо урадити оцењивање, усмено или тестом. Код нас је оцена прецењена и државну матуру зато и уводимо, јер су оцене нереалне. Школска година траје до 31. августа и имамо времена да све поправимо.”

“Оцена није битна, ако вам је битно знање, оцена ће доћи сама.” – каже министар.

Први човек просвете додаје и да, ако родитељи буду покушали да “подвале” то ће се видети кад дође сумативно оцењивање. Каже да ово није “прилика за мување”, већ да се ради педагошки – и родитељи и наставници. “Треба да радимо онлајн све оно што смо радили кад смо заједно. Сад су родитељи у кући, друже се, могу томе да посвете три сата. Деца воле нове технологије, ово ће вероватно да им се свиди.”

Наставници у школама

“Професорима не дамо да долазе у школе, ја им не дам! Директор може да дође, понекад секретар и домар. Професори раде од куће. Данас је инспекција рада ишла у неке интернационалне школе које су наставнике натерале да дођу да праве платформе, и то им је сад забрањено.”

Министар каже и да ће знање које деца стичу сада бити проверено кад се врате у клупе.

“Сада им дајемо шансу да се самовреднују реално, а ако буду мували, то ће се видети кад се врате у клупе. Ако зафали времена, можемо померити да ова школска година траје и до 15. септембра, па да ону следећу мало померимо и развучемо.” – каже министар и додаје:

“Самооцењивање је у многим земљама нормално, код нас то не иде добро, јер кад год смо имали екстерну контролу, видели смо да самооцењивање није било реално. Решићемо ми оцене, битније је знање које сада могу да стичу.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "Шарчевић о надокнади и оцењивању кад се деца врате у клупе

 1. cvornapertli каже:

  I pored svih apela i zabrana, zaposleni u muzickoj skoli u Grockoj moraju da idu na sastanke…krajnje neodgovono ponasanje prema svima…

 2. Milos каже:

  Kako direktori smeju da ne slusaju ministra uopšte već u skolama od ponedeljka redovno organizuju sastanke i dezurstva???

 3. Vanja каже:

  Da li se zna ista o polaganju prijemnog ispita za fakultet?

 4. Aleksandra каже:

  A pomoci radnici da li oni treba da rade u ovoj situaciji?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама