Šarčević o novinama koje se spremaju u našem školstvu

21 novembra, 2016

 
Ministar prosvete za “Blic”: Reforme kreću iz seoskih škola
mladen-sarcevic-gordana-zivojinovic-lazni-skup-privrednici-novac-unuk-foto-1408409992-553301
Ministar prosvete Mladen Šarčević u razgovoru za “Blic” pojašnjava novine koje se spremaju u našem školstvu.
Kako kaže naš sagovornik, namera ministarstva je da sve reforme krenu iz najudaljenijih seoskih sredina.
Najavljeno je da će se informatika uvesti kao obavezan predmet umesto izabranog sporta?
– Informatika i računarstvo od sledeće školske godine biće obavezan predmet za učenike petog razreda, ali to neće povećati opterećenje učenika, jer će izborni sport biti transformisan u svakodnevne sportske aktivnosti. Nastavnicima fizičkog vaspitanja norma časova neće biti umanjena, već povećana za pola časa. Istovremeno, deca će dobiti mnogo više vremena i prostora za bavljenje fizičkim aktivnostima.
Koliko Ministarstvo prosvete vodi računa o specifičnosti školstva na terenu? Odnosno koliko se tretman seoskih i škola u manjim mestima razlikuje od onih u Beogradu ili se za sve primenjuju isti kriterijumi i zahtevi?
– Namera ministarstva je da sve reforme krenu iz najudaljenijih seoskih sredina. Sve će početi upravo u tim mestima, od nabavke opreme do potpune digitalizacije nastave.
Koliko ste zadovoljni radom timova koji se bave tehnološkim viškovima ? Imate li podatke o kom se broju ljudi zaposlenih u prosveti radi?
– Zadovoljan sam radom timova za tehnološke viškove. Pokazali smo kako izgleda efikasna saradnja. Od dve hiljade škola verujem da ćemo doći na brojku od 10 onih koje nisu uradile posao kako bi trebalo. Onda ćemo ići drugim putem, inspekcijama.
Šta mislite o zahtevima Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije? Koji su vaši predlozi za postizanje dogovora sa prosvetarima?
– Ponavljam, vrata Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja otvorena su za sve sindikate, nema potrebe da kucaju. Projekcija plata za 2017. godinu zavisiće samo od realnih prihoda države, a siguran sam da će oni biti veći od prihoda za 2016. Ako je u uslovima MMF povećanje plata u prosveti veće nego u ostalim delatnostima, to je jasan putokaz da će u svakom sledećem povećanju upravo prosveta dobiti više.
U kojoj je fazi projekat uvođenja školskih uniformi i kada bi se moglo očekivati da taj kodeks zaživi? Koje efekte očekujete?
– Uvođenje uniformi počeće sukcesivno od drugog polugodišta u školama koje žele bolju saradnju i gde su saveti roditelja pokazali dobru volju. Školama će biti poslat upitnik koji će im biti velika pomoć.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević o novinama koje se spremaju u našem školstvu

  1. Prof. kaže:

    Ministar nije u stanju da imenuje šefa kabineta koji uspunjava propisane uslove. Pregledom sajta Ministarstva i uvidom u biografiju Marka Popadića, šefa kabineta, navadeno je da je rođen 1987. godine, ali ne piše kada je diplomirao. Uslov za šefa kabineta ministra je sedam godina radnog iskustva, gde se dolazi do zaključka da imenovani šef ne ispunjava uslove. Bivši ministar Verbić imao je šefove kabineta (Nemanju Đorđević i Ivanu Cenerić) koji nisu ispunjavali uslove. Šta očekivati dalje? Ništa…

  2. TEHNOLOŠKI VIŠAK kaže:

    Šta misli ministar prosvete o slučajevima gde se u napuštena sela prijavi učitelj i dovede svoje dete u 1 razred?otvori školu , prima platu za svoje dete, tu je i poslužitelj, profesor engleskog, verske nastave ?A profesori su tehnološki višak!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama