Шарчевић о преласку на онлајн: “Нема ни назнака томе, добро је стање за сада”

22 септембра, 2020

Корона се појавила у школама – део родитеља и наставника забринут је због тога, траже унапређење здравствених протокола и тестирање ђака са симптомима, како би се предупредило ширење вируса. Надлежни уверавају да нема разлога за бригу и да је стање под контролом. Због све чешћих вести о зараженим ученицима, ових дана потегло се и питање да ли ће школе у потпуности прећи на наставу од куће.

“Нема ни назнаке… добро је стање за сада”, одговорио је министар просвете Младен Шарчевић на наше питање има ли наговештаја да ће се прећи на онлајн наставу и часове од куће.

Пре шест дана, Шарчевић је констатовао да је за 16 дана наставе у основним и средњим школама од короне оболело 20 одраслих и 52 деце на 850.000 ученика, што је, како је оценио, добар резултат.

У међувремену ишчекују се нови, актуелнији подаци и цифре о броју заражених ђака и наставника.

Наставници су указали на то да се деца са симтомима короне не тестирају и шаљу се у школу упркос томе што постоји опасност од ширења заразе. Апелују на то да се протоколи унапреде и да се пажљивије поступа са децом која имају симптоме. Сматрају да је неопходно учесталије тестирање.

“Ми нисмо лекари, ми не можемо до краја да препознамо те симптоме. То може да буде нека респираторна инфекција или алергија на амброзију, али ми то једноставно не можемо да знамо. При појави првих симптома ми позовемо родитеље да то дете преузму, они га одведу код лекара, али када се после чујемо са родитељима они кажу да та деца нису тестирана, да су послата кући – њихово стање се прати, па ће се видети. Немамо повратну информацију да ли је то дете заражено или није”, објашњава наша саговорница, Марија Стошић, учитељица и портпаролка Синдиката образовања Краљево.

Са друге стране, надлежни поручују да је у том случају све испоштовано и да је поступљено на најбољи и најисправнији могући начин.

Епидемиолог Предраг Кон је у изјави за наш портал рекао да није немогуће тестирати сву децу која имају блаже симптоме и благо повишену температуру.

“Прати се симптоматологија и на основу ње се одређују даља поступања”, каже Кон и подсећа да дете није послато у школу, већ кући. Кон истиче да је у ово доба године међу децом школског узраста присутно и доста других вируса, а не само корона.

“Болесно дете са израженим симптомима свакако не треба да иде у школу”, поручује Кон.

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Шарчевић о преласку на онлајн: “Нема ни назнака томе, добро је стање за сада”

  1. Borko каже:

    kakav online.. ukinite tu nemoralnost psihozu i pustite decu i nastavnike da normalno rade svoj posao… hocete li da napravite generaciju degenerika i svi da budu politicari.. deca normalno da zive

  2. Aleksa каже:

    Kako može biti dobra situacija ako je na 52 učenika zaraženo 20 nastavnika? To uopšte nije dobro. Ili možda nikog ne zanimaju nastavnici?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама