Šarčević o prelasku na onlajn: “Nema ni naznaka tome, dobro je stanje za sada”

22 septembra, 2020

Korona se pojavila u školama – deo roditelja i nastavnika zabrinut je zbog toga, traže unapređenje zdravstvenih protokola i testiranje đaka sa simptomima, kako bi se predupredilo širenje virusa. Nadležni uveravaju da nema razloga za brigu i da je stanje pod kontrolom. Zbog sve češćih vesti o zaraženim učenicima, ovih dana poteglo se i pitanje da li će škole u potpunosti preći na nastavu od kuće.

“Nema ni naznake… dobro je stanje za sada”, odgovorio je ministar prosvete Mladen Šarčević na naše pitanje ima li nagoveštaja da će se preći na onlajn nastavu i časove od kuće.

Pre šest dana, Šarčević je konstatovao da je za 16 dana nastave u osnovnim i srednjim školama od korone obolelo 20 odraslih i 52 dece na 850.000 učenika, što je, kako je ocenio, dobar rezultat.

U međuvremenu iščekuju se novi, aktuelniji podaci i cifre o broju zaraženih đaka i nastavnika.

Nastavnici su ukazali na to da se deca sa simtomima korone ne testiraju i šalju se u školu uprkos tome što postoji opasnost od širenja zaraze. Apeluju na to da se protokoli unaprede i da se pažljivije postupa sa decom koja imaju simptome. Smatraju da je neophodno učestalije testiranje.

“Mi nismo lekari, mi ne možemo do kraja da prepoznamo te simptome. To može da bude neka respiratorna infekcija ili alergija na ambroziju, ali mi to jednostavno ne možemo da znamo. Pri pojavi prvih simptoma mi pozovemo roditelje da to dete preuzmu, oni ga odvedu kod lekara, ali kada se posle čujemo sa roditeljima oni kažu da ta deca nisu testirana, da su poslata kući – njihovo stanje se prati, pa će se videti. Nemamo povratnu informaciju da li je to dete zaraženo ili nije”, objašnjava naša sagovornica, Marija Stošić, učiteljica i portparolka Sindikata obrazovanja Kraljevo.

Sa druge strane, nadležni poručuju da je u tom slučaju sve ispoštovano i da je postupljeno na najbolji i najispravniji mogući način.

Epidemiolog Predrag Kon je u izjavi za naš portal rekao da nije nemoguće testirati svu decu koja imaju blaže simptome i blago povišenu temperaturu.

“Prati se simptomatologija i na osnovu nje se određuju dalja postupanja”, kaže Kon i podseća da dete nije poslato u školu, već kući. Kon ističe da je u ovo doba godine među decom školskog uzrasta prisutno i dosta drugih virusa, a ne samo korona.

“Bolesno dete sa izraženim simptomima svakako ne treba da ide u školu”, poručuje Kon.

Izvor: Nova

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Šarčević o prelasku na onlajn: “Nema ni naznaka tome, dobro je stanje za sada”

  1. Borko kaže:

    kakav online.. ukinite tu nemoralnost psihozu i pustite decu i nastavnike da normalno rade svoj posao… hocete li da napravite generaciju degenerika i svi da budu politicari.. deca normalno da zive

  2. Aleksa kaže:

    Kako može biti dobra situacija ako je na 52 učenika zaraženo 20 nastavnika? To uopšte nije dobro. Ili možda nikog ne zanimaju nastavnici?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama