Шарчевић: Од другог полугодишта се мења рад наставника, родитељима више информација о допунској настави

7 децембра, 2016

Од првог дана мандата Владе, највише идеја се чулo у сектору образовања: школске униформе, обавезна информатика, национална матура, оцењивање наставника, лиценцирање директора. Министар просвете и науке Младен Шарчевић за РТС каже да реформе трају дуже него што би требало пошто је рад у више од трећина школа лоше оцењен.

sarcГостујући у Дневнику РТС-а, Младен Шарчевић је истакао да има много области које треба променити, али да се закон о системском и дуалном образовању очекује после Нове године.
“Имали смо састанак са новинарима и најавили сто дана реформе у фазама. Мора све редом да се поправља, а ако је било много тужби, мора и то да се реши. Друго полугодиште основне школе ће кренути кроз спортске активности, биће израђен план и програм за предшколске установе. Високо смо пласирани у области за тестирање за науку и математику”, истиче Шарчевић.
Каже да ће се рад наставника мењати од другог полугодишта.
“Већ од другог полугодишта наставни план и програм биће растерећени. То је основа приче, имамо састанке и бавимо се међупредметним потписивањим, а доћи ћемо до тога како се оцењује, шта је оптерећење”, објашњава Шарчевић.
Сматра да ће родитељи имати више информација о томе да ли има допунске наставе, па ће тако мање плаћати евентуалне приватне часове.
Говорећи о лиценцирању директора школа, Шарчевић је рекао да је обавеза сваког директора да се обучи пошто представља једну установу, јер ако направи штету, Министарство то финансира.
“Ред је да похвалимо добар део система, школама које имају оцену четири уручићемо лиценце, имаће редовне обуке око менаџмента. Они који су добили три имаће мању обуку, а они који имају јединицу и двојку, значи да нешто не раде добро. Не можемо променити половину школа, али можемо их обучити”, објашњава Шарчевић.
Говорећи о новцу који је издвојен за просвету, Шарчевић је рекао да не жели да изрази степен свог задовољства.
“Мора више да се издвоји за плате, али од одвојеног новца нама на плате одлази већина. Не користимо отпремнине, али ако се уреди имамо договор да се позабавимо том темом, да део уштеда остане у систему”, каже Шарчевић.
Истиче да ако поглавља 25 и 26 буду отворена, да ће бити у бољој позицији и додаје да имамо добре примере и искуство комшија и да видимо њихове грешке.
“Лично мислим да је премијер истакао шта ће се из реалних извора направити, истиче нам аранжман, и три одсто повећања је реално очекивати. Битно нам је да имамо бољи раст, где треба да преговарамо, али не ваља да стоји прича да не радимо боље”, закључио је Шарчевић.
Снимак гостовања погледајте на РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


20 коментара на "Шарчевић: Од другог полугодишта се мења рад наставника, родитељима више информација о допунској настави

 1. Malena каже:

  Jedna trećina škola nije dobila dobru ocenu, druga trećina sa 3 poznaje dobro ljude iz ŠO, a jedna trećina je zaslužila dobru ocenu 3 ili 4 ! Licenciranje direktora – biće, kao i sve , po stranačkoj pripadnosti, a ne znanju i sposobnostima. reforma počinje od DRUGOG polugodišta ?! Majko mila…

  1. Jelena каже:

   On ovim izjavom roditelje smatra nepismenim… pa valjda znaju da procitaju u rasporedu casova da postoji dopunska nastava i kada se odrzava!!!

 2. Jelena каже:

  A kada ce se raditi na odgovornosti roditelja?????? Svi treba da ucestvuju u obrazovanju osim roditelja!!! Vrtic da ih uci lepom ponasanju, skola da “napravi” od dece ono sta roditelj pozeli…a roditelji?????Koja je uloga roditelja u vaspitavanju i skolovanju dece????

  1. Lili каже:

   Roditelji? Evo ja sam roditelj koji gradivo izpola predmeta objasnjava detetu kuci, zato sto nastavnici to urade samo da otaljaju. Skola dobila dvojku na ocenjivanju, itekako zasluzena ocena. A vidis, ja nisam placena ni visoko obrazovana iz tih predmeta pa da je to moj posao.

   1. Nik каже:

    Da li ste se zapitali, poštovana, da vaše dete možda nije zainteresovano za praćenje časa i za učenje

    1. mama×4 каже:

     Sada sam roditelj, a ne tako davno bila sam djak( vukovac u osnovnoj, srednjoj, na faxu prosek iznad 9). Oduvek sam sama ucila. ALI smatram to najvecom greskom. Veliki broj profesora je predavanja sveo na diktiranje lekcije iz udzbenika. Nisu imali pojma da nam odgovore na postavljena pitanja. Kod njih je bilo dovoljno nauciti lekciju napamet i eto petice. Takvih profesora je bilo dosta. Zao mi je sto mi roditelji nisu placali casove. Zalim vreme koje sam potrosila sedeci u klupi bez adekvatnog predavanja. Jos uvek sam ljuta sto ti nastavnici svoj posao nisu radili kako treba. I definitivno mi nije jasno kad ce konacno poceti da prate rad nastavnika i da one koji nece da rade zamene onima koji hoce.

   2. Anet каже:

    Vase dete ste tako navikli. Zasto bi pazilo na casu kad ce mama to bolje. Znate, ima dece koja su jako dobro djaci a sve rade sami, zamislite. A to sto skole dobijaju dvojke- to je najcesca ocena u skolama, pri cemu se ne vrednuje samo rad nastavnika. Ja bih pre na Vasem mestu popricala sa detetom i pustila ga/ je da vidi kako je to kad radis malo sam i izadjes iz zone komfora. Nik vam je postavio jako lepo pitanje 🙂

   3. Dasha каже:

    Nismo ni placeni, a ni skolovali se nismo da budemo pedagozi, psihlozi, defektolozi, policajci, advokati, cistaci, lekari, staratelji…pa sve to radimo! Ja sam i roditelj i prosvetni radnik!

  2. Lana каже:

   Bravo! Radim kao uciteljica
   I svakodnevno se susrecem sa jeftinim izgovorima zasto dete kasni na prvi cas.
   Kad deca ne slusaju roditelje, kako da ocekujem da slusa mene?

 3. Sasa M. каже:

  Dobro direktori trebaju da imaju licence, slažem se. A ministar da li i njemu treba licenca?

 4. XM каже:

  Roditelji imaju obavezu da stvore to malo divno stvorenje i donesu ga na svet, da ga predaju baka-servisu ili obdaništima kada počnu da rade, tj. da ga od tačke A odvedu do tačke B; u večernjim satima da ga odvedu u školicu sporta, i vrate kući, a pred spavanje da mu požele laku noć. Socijalizuju ga vaspitači, vaspitavaju nastavnici a kad odraste dete se pita ko su mi bili roditelji i gde sam ih izgubio, na kom putu odrastanja!

  1. Nastavnica каже:

   U Engleskoj roditelji potpisuju ugovor sa skolom o odgovornosti kako se njihovo dete vlada,ali I o svojim obavezama.Tako da se ne moze desiti da se ne pojave na roditeljskom ili kad ih skola zove.ili kad dodju konacno da kazu:ja mu ne mogu nista.

 5. Cecx каже:

  “Ред је да похвалимо добар део система, школама које имају оцену четири уручићемо лиценце, имаће редовне обуке око менаџмента. Они који су добили три имаће мању обуку, а они који имају јединицу и двојку, значи да нешто не раде добро. Не можемо променити половину школа, али можемо их обучити”, објашњава Шарчевић.
  Значи школе које већ раде добро добиће обуке, а школе које нису добиле оцену 3 или 4 неће. Логично би било да буде обрнуто.

 6. Ogorcena каже:

  Kao prvo treba da urade sistematizaciju radnih mesta.Dovode nastavnike koji nece da rade sa decom vec ih tretiraju kao stoku.Vise od pola njih je dobilo posao preko vladajuce stranke i isti takvi su jako losi predavaci,pogotovo oni koji predaju u izdvojenim odeljenji po selu jer ih niko ne kontrolise.Ja sam licno u savetu roditelja vec godinama i znam sta rade.Sve je to mafija

  1. Nik каже:

   A sta ako eksterna evaluacija nije korektno ocenila školu

 7. Milena каже:

  Roditelji placaju privatne casove zato sto ambicioznost nisu preneli na decu.

  1. Vesna каже:

   Niste u pravu. Ima i takvih, ali ima i veli broj nastavnika koji ne rade kako valja. U svim komentarima na bilo koju temu koja se pojavi jasno se vidi netrpeljivost roditelja i nastavnika. A da pokusamo da saradjujemo?

  2. Lana каже:

   Roditelj treba da nauci dete da slusa ucitelja/ nastavnika i da radi na casu
   Nikad ranije nije bilo potrebe za privatnim casovima kao sad
   Dete moze da nauci na casu! Ja sam fakultet zavrsila bez ijednog privatnog casa
   A drugi razlog za to je opet sto roditelj nece/ nema vremena da se bavi detetom
   A ima finansijskd mogucnosti pa sto sebi ne bi dao oduska

   1. Sunce каже:

    Nažalost, i među roditeljima, ali i nastavnicima ima onih koji “otaljavaju” posao. Kad bismo se svi pridržavali i odrađivali svoj deo posla kako treba, gde bi nam bio kraj?! Iz generacije u generaciju deca su sve razmaženija i sve manje zainteresovana za rad. Zašto slušati nastavnika na času kad će mi mama ili neko drugi objasniti to gradivo kući. Nastavnici, (veliki broj njih) što zbog niske zarade, što zbog lične nezainteresovanosti, ne radi svoj posao kako treba. Dobro je pitanje postavila mamax4: zašto su se predavanja svela na diktiranja? Kako onda kod dece stvoriti i razviti kritičko mišljenje? Ta deca će nas sutra lečiti, voditi zemlju, učiti nove generacije dece… Kad bismo svi odgovornije pristupili poslu bile bi i ocene više i bolje, bili bismo svi srećniji. Ali kako to primeniti? Mnogo je lakše “šutati loptu” i odgovornost i greške pripisivati drugome.

  3. Dasha каже:

   Zato sto su pomodari!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама