Шарчевић одустао од кажњавања штрајкача

15 априла, 2017

Министарство просвете је одустало од намере да просветним радницима који су 31. марта били у незаконитом штрајку смањи плате. Уместо тога, просветарима је дата могућност да до 31. маја надокнаде изгубљене часове, потврдио је за Данас Владимир Аџић, председник Синдиката образовања Чачка и члан Уније синдиката просветних радника Србије.
 

Чак 27 чачанских школа било је у потпуној обустави наставе у штрајку који је организовала Унија, због чега се Аџић као председник најјачег синдиката у том граду обратио министру просвете Младену Шарчевићу молбом да се часови надокнаде и тако избегне смањивање плате просветарима који нису држали наставу.
Претходно, министар је упутио допис директорима у којем их је подсетио да запослени у образовању имају право на законски штрајк са минимумом процеса рада (час од 30 минута), а да они који су “у штрајку супротно закону немају право на зараду за време трајања потпуне обуставе рада”. Kако је Данас писао, тај допис изазвао је негодовање међу неким директорима школа, јер их је, како тврде, министар ставио у позицију да казне штрајкаче смањењем плате без претходног вођења дисциплинског поступка, на шта по закону немају право.
Министарство је, након реаговања Синдиката образовања Чачка, одобрило школама да направе план надокнаде часова, уз обавезну претходну сагласност родитеља ученика. У писму Министарства се наводи да се часови могу надокнадити суботом или у току радне недеље, водећи рачуна о дневном оптерећењу ђака, најкасније до 31. маја. Министарство истиче и да се “у својој одлуци руководило, пре свега, интересима ученика, односно потребом да се план и програм реализује у целости”.
Законски штрајк без последица
Што се тиче просветних радника који су 31. марта били у законском штрајку, односно држали скраћене часове по 30 минута, њима исплата пуне зараде није била под знаком питања, иако би сходно закону требало да буде умањена за време за које нису радили. Без последица је прошао и штрајк упозорења 17. новембра прошле године, када је у Унијином протесту учествовало око 500 школа. Владимир Аџић каже да се држава у многим стварима не придржава закона и договора, посебно апострофирајући Споразум о решавању спорних питања, на чијем испуњењу синдикати инсистирају већ две године и који је непосредан повод за поменуте штрајкове.
Пише: В. Андрић
Извор: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Шарчевић одустао од кажњавања штрајкача"

  1. Милош каже:

    Лепо је то и увиђавно према тим људима који су желели да себи обезбеде боље услове за рад и живот…али шта је са нама родитељима и децом која ће како се коме ћефне да не долазе или долазе у школу. Шта је са слободним тј временом које смо желели да проведемо са децом када иначе не иду у школу…шта са знањем које неће надокнадити јер ће сви бити заинтересовани да смао то што пре отаљају да би добили плату, а деца да се врате кућама и за викенд раде нешто друго што су једва чекала целе недеље итд. !? Е господо то не може да буде прихватљиво. Уосталом господа су високообразовани чланови друштва, ако су услови лоши (што није спорно) изволите у привреду тамо су услови одлични. Нека узму ствар у своје руке и зараде на други начин. Доста је више уцењивања преко деце и родитељства.!!! Само да додам да смо и супруга и ја са високим образовањем и да радимо са децом, да имамо своје троје деце и да се зато и не слажемо са овом уобичајеном праксом наставника и професора (углавном наставника у средњим школама…) јер је ефекат никакав, заправо поражавајући.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама