Šarčević: Optimizacija mreža škola

20 januara, 2017

U Beogradu je završena optimizacija mreže škola i to uz puno poštovanje veličine škole, blizine, saobraćajne situacije, interesa roditelja, izjavio je danas u Novom Sadu ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i istakao da bi se taj isti model mogao primeniti u tom gradu.
Šarčević je razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada Milošem Vučevićem o pravcima razvoja obrazovanja i optimizaciji školskog prostora.
Potrebno je da sagledamo situaciju i vodimo računa o tome da su sve to naša deca, od predškolskog do visokog obrazovanja. Prvi put ozbiljno insistiramo na ranoj pismenosti, ali moramo iskoristiti i trend koji je dobio priznanje Svetskog ekonomskog foruma, rekao je Šarčević.
Problem kapaciteta vrtića u Novom Sadu biće bar delimično rešen kroz kredit Svetske banke koji bi trebalo da bude potpisan sledećeg meseca, istakao je on, navodi se u saopštenju Ministarstva prosvete.
Vučević je istakao da je predškolsko obrazovanje i kapacitet predškolske ustanove najveći problem, jer su iz godine u godinu liste čekanje sve veće.
Veliki problem je i sama organizacija, jer su svi vrtići deo jedne predškolske ustanove pa je plan da se ona podeli na pedagoške celine, rekao je Vučević i dodao da će uskoro započeti i analizu kako urbanistički rešiti problem proširenja studentskog kampusa, ali i analizu mreže škola u Gradu uvažavajući uputstva Ministarstva.
Šarčević i Vučević obišli su Osnovnu školu “Nikola Tesla”, a ministar je rekao učenicima da ih očekuju novine, od veće informatičke pismenosti do upoznavanja preduzetništva.
Imamo jedan cilj, da pokažemo da smo talentovani i pametni. Učinićemo sve da vam obezbedimo najbolje uslove i programe kako bi kvalitet došao do izražaja, rekao je Šarčević.
Posetu Novom Sadu, Šarčević je nastavio obilaskom Gimnazije “Jovan Jovanović Zmaj” i sastankom sa aktivom direktora osnovnih i srednjih škola.
Piše: Fonet
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama